Znanja
StoryEditor

Tri razloga zbog kojih niste dobili posao

24. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Vaše vještine, obrazovanje i iskustvo odgovaraju traženim kvalifikacijama, ali ne uspijevate pronaći posao.

Zašto su neki kandidati uspješniji od drugih? Zašto neki dobiju posao u roku ‘keks‘, a neki traže godinama? Primate mnoštvo odbijenica, a niste sigurni zašto? Ako nije riječ o poslu koji se dobiva samo ‘preko veze‘, kakvih ima dosta u našim krajevima, možda postoje razlozi koji su u samom kandidatu.

Donosimo tri razloga zbog kojih kandidati na intervjuima često budu odbijeni:

Nedostatak strasti

Da biste bili uspješni u bilo kojem zanimanju, potrebno je posjedovati određenu količinu strasti za taj posao. To ne znači da trebate skakati od entuzijazma, ali ako na intervjuu za posao djelujete kao da ćete svaki tren zaspati, ne ostavljate dojam osobe koja će dati sve od sebe na ponuđenoj poziciji. Strast je moguće pokazati govorom tijela, glasom ili načinom na koji opisujete neka svoja postignuća.

Ne uspijevate se pronaći u opisu posla

Jako često kandidati dolaze na intervjue misleći da znaju sve o poslu ako su pročitali naslov oglasa. Većina oglasa za posao sadržava podroban opis potrebnih kvalifikacija, kao i opis posla. Kandidati, međutim, često ignoriraju te informacije pa na intervjuima navode vještine i znanja koja nemaju veze s onima navedenima u oglasu za posao.

Naravno da je teško ispuniti sve uvjete, ali ako pokušate na neki način povezati vještine koje posjedujete s onima koje su tražene, to je veliki plus. To znači da ste se potrudili pročitati i razumjeti oglas za posao, da shvaćate što je potrebno za obavljanje tog posla te da ste se pripremili za intervju.

Ne postavljate pitanja

Na kraju svakog intervjua poslodavci obično ostave vremena za neka dodatna pitanja. Međutim, kandidati nerijetko izjavljuju kako nemaju pitanja. Ne postoji izgovor za nedostatak zanimanja za strukturu kompanije ili organizacije, funkcioniranje tima zaposlenika, izazove na poslu, svakodnevne radne zadatke. Internim kandidatima to može biti oprošteno, budući da već rade u tvrtki i znaju kako funkcionira, ali kako nekomu tko je prvi put kročio u tvrtku sve može biti jasno? Nedostatak pitanja ukazuje da posao niste razumjeli dovoljno dobro da možete postavljati pitanja, da niste znatiželjni ili da vas jednostavno nije briga. Dobar kandidat za posao unaprijed će istražiti tvrtku i smisliti dodatna pitanja.

04. svibanj 2024 19:44