Znanja
StoryEditor

Umrežavanje u nekoliko koraka

11. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Savjet ‘Trebate se umrežavati‘ jednako često čujemo kao ‘Trebate koristiti zubni konac‘. Iako nas iritira ako nismo u toku, prednosti održavanja te rutine su i više nego očite.

Dakle, kada govorimo o umrežavanju, odakle i kako započeti? Čini se da je ključ u ljudima koje već poznajete. Umrežavanje objedinjava nastavljanje starih i uspostavljanje novih poslovnih veza.

Donosimo nekoliko koraka koji će vam pomoći da započnete:

Počnite s ljudima koje već poznajete

Prijatelji, obitelj i poznanici raspolažu kontaktima koji vam mogu pomoći da pronađete posao. Otuda širite mrežu. Pitajte ih znaju li nekoga tko se bavi poslom za koji ste zainteresirani.

Osvijestite što želite, a što ne želite

Kada krenete u potragu za poslom, recite to svima koje poznajete. Isto tako, budite detaljni jer ako kažete da pristajete na bilo što, nećete baš uspjeti u naumu. Ako jasno kažete što tražite, a što ne, ljudima koji vam žele pomoći bit će lakše. Kratkim mailovima ili LinkedIn porukama obavijestite postojeće poslovne kontakte da tražite posao. Ukratko navedite vlastite kvalifikacije. Ako im pošaljete traktat na dvije stranice, vrlo je vjerojatno da će odustati od čitanja.

Pokušajte i sami biti koristan kontakt

Umrežavanje je dvosmjeran proces i zahtijeva trud. Ne možete ignorirati kontakte, a onda očekivati da se svi angažiraju jer vi tražite posao. Pomažite drugima u mreži tako da, u trenutku kada vam treba pomoć, ljudi već imaju pozitivno mišljenje o vama.

Online i offline

Pokušajte kombinirati online umrežavanje sa stvarnim kontaktom s ljudima iz mreže. Nemojte komunicirati isključivo mailom ili putem društvenih mreža. Možete ići na događaje čiji je cilj upravo umrežavanje, sastanke s ljudima iz industrije kojoj pripadate i slično.

05. svibanj 2024 13:03