Znanja
StoryEditor

Zašto proces zapošljavanja traje toliko dugo?

01. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Onima koji traže posao jasno je koliko je teško udovoljiti kvalifikacijama koje se navode u oglasima za posao.

Postupci traženja kandidata koji odgovaraju zahtjevima traju sve duže, u prosjeku 25 radnih dana, ali brojke znaju narasti i do 58 dana.

Proces traje znatno dulje nego što je trajao 2009. godine, kada je trajao u prosjeku 15 dana. Nekoliko je razloga koji su mogli dovesti do toga. Prvi potencijalni razlog jest taj da su tvrtke podigle standarde zapošljavanja. Drugi je da se poslodavci osjećaju sve nesigurnije vezano uz vlastitu financijsku budućnost – otvaraju radna mjesta, ali se boje u potpunosti prepustiti takvim potezima iz straha od posljedica ekonomske krize ili izbijanja nove.

Jedan od razloga jest i povećana popularnost korištenja društvenih i profesionalnih mreža kao postupka traženja i odabira kandidata. Tražeći potencijalne zaposlenike preko LinkedIna, poslodavci su u kušnji da pokušaju ‘preoteti‘ zaposlenike s njihovih postojećih poslova, a to zahtijeva veću količinu vremena.

Problem s kojim se, zbog porasta vremena potrebnog za selekciju, moraju suočiti jest činjenica da kroz taj period brojni potencijalni kandidati pristanu na druge radne pozicije. Stoga rješenje problema ponekad leži u odabiru kandidata koji su već unutar kompanije, odnosno pribjegavaju unaprjeđenjima postojećih zaposlenika.

05. svibanj 2024 22:07