Znanja
StoryEditor

Znate li što sve HUP radi kako bi povećao zapošljivost mladih, obrazovanih ljudi?

24. Travanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) surađuje s brojnim institucijama s kojima može raditi na unaprijeđenju poslovnih i obrazovnih kompetencija mladih osoba koji stupaju na tržište rada.

Tako su od 2007. do 2012. u regionalnom uredu HUP Rijeka provodili projekt Poslovna škola za studente koji su osmislili  i provodili u suradnji  s Primorsko-goranskom županijom i Sveučilištem u Rijeci. Projekt je nastao na tragu rastuće potrebe za kompetentnim mladim ljudima, a istovremeno nedovoljne povezanosti studenata i obrazovnih institucija s gospodarstvom i potrebama poslovnog sektora. Održavao se šest godina te je kroz njega prošlo 180 studenata (30 po godini) svih fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

- Ideja vodilja ovog projekta bila je povezati najbolje studente završnih godina studija Sveučilišta u Rijeci s najboljim poduzećima regije s ciljem podizanja konkurentnosti jednih i drugih. Kao misiju smo definirali jačanje konkurentnosti mladih, lakša i brža zapošljivost studenata, promocija poslovne kulture temeljene na znanju te povezivanje najboljih studenata sa poslovnim svijetom koji će kroz usvajanje novih znanja i vještina osigurati kompetentnu i konkurentnu radnu snagu  kao ključni razvojni faktor gospodarstva i društva općenito, pojašnjavaju u HUP-u.  

Sličan projekt provode od 2011. i u Istarskoj županiji, Poslovno usavršavanje mladih, u suradnji s Istarskom županijom, Ekonomskim fakultetom u Puli i udrugom mladih Start me Up. Projekt ima za svrhu povećati konkurentnost mladih na tržištu rada usavršavanjem obrazovanih, ambicioznih mladih ljudi koji će svojim radom doprinijeti razvoju regije. U programu mogu sudjelovati studenti završnih godina fakulteta i osobe koje su unazad godinu dana završile fakultet ali se još nisu zaposlile. U jednom ciklusu projekta održi se po 10 predavanja usmjerenih na praktična, u praksi primjenjiva znanja, polaznici se upoznaju s poslovanjem uspješnih tvrtki iz županije (Adris grupa, Holcim...), upoznaju se s potpornim institucijama poslovnog sektora. Ciljevi projekta su promicanje poduzetničke kulture među mladima i jačanje povezanosti poslovnog i obrazovnog sektora. Bar jednom godišnje predstavnici HUP Rijeke održavaju predavanje na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Rijeci u sklopu kolegija obrazovanje odraslih na teme kao što su npr. Ulazak u EU i promjene na tržištu rada, Potrebe i problemi u politici zapošljavanja, Što poslodavci očekuju od posloprimaca...

Također, sudjeluju kao jedan od članova ‘platforme‘ koja obuhvaća sve dionike u graditeljstvu u projektu Građevinskog fakulteta u Zagrebu koji se zove CRO SKILLS i dio je BuildUpSkillsa - paneuropskog projekta obučavanja građevinskih radnika za radove na energetskoj obnovi zgrada. U sklopu projekta će se certificirati edukacijske ustanove za tu namjenu a i izraditi šest priručnika za radnike i trenere za zanimanja u graditeljstvu koje trebaju nadogradnju za EnO.

U području regionalnog ureda Osijek imaju potpisan Sporazum s Ekonomskim fakultetom u Osijeku po kojem su realizirane studentske stručne prakse te razna predavanja za studente, a u PUMA programu (program usavršavanja menadžera) koji je subvencioniran još od 2004. uključuju se najbolji studenti kako bi se utjecalo na povećanje njihovih kompetencija još u fazi akademskog rasta.  Trenutačno je aktualan projekt A.C.T.I.V.E. koji ima za cilj poboljšanje preduvjeta za zapošljivost i samozapošljavanje mladih u Slavoniji i Baranji.

U veljači u Osijeku s radom je krenula Pravno ekonomska klinika koja je osnovana na inicijativu katedre za trgovačko pravo Pravnog fakulteta u Osijeku i UNESCO katedre za poduzetništvo pri Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a partneri Pravno ekonomske klinike uz HUP, su poduzetnički inkubator BIOS i Centar za poduzetništvo Osijek. Temeljni razlog osnivanja Pravno ekonomske klinike je omogućiti studentima primjenu stečenih teorijskih znanja u praksi.

Suradnja znanosti i gospodarstva

Surađivali su i s Energetskim institutom Hrvoje Požar na području promicanja energetske učinkovitosti i kogeneracije u gospodarstvu.

-U konkretnom slučaju, suradnja znanosti i gospodarstva je korisna jer HUP dobiva podloge i argumente za svoje inicijative koje su usmjerene na unapređenje postojećih propisa kako bi se stvorili uvjeti za bolju iskoristivost energije u gospodarstvu. Transfer znanja je koristan za članice jer one dobivaju znanstveno utemeljene informacije na osnovu kojih mogu bolje procijeniti opravdanost svojih investicijskih projekata i njihovu profitabilnost. U konkretnom slučaju, rezultati govore da je za hrvatske uvjete najprikladnije korištenje toplinske energije za poljoprivredne procese i zadovoljavanje toplinskih potreba unutar poljoprivrednog gospodarstva (grijanje, hlađenje, topla voda, procesi prerade), govore u HUP-u, dodajući da potiču i sve aktivnosti vezane uz cjeloživotno obrazovanje i priznavanje radnih kompetencija pa su tako pokrenuli inicijativu osnivanja Centra metalskih kompetencija koji će omogućiti zaposlenicima metalskog sektora priznanje prethodno stečenog znanja radnika, kao i razvoj obrazovnih programa usklađenih sa zahtjevima industrije i tržišta.

U sklopu tripartitne suradnje, nastavljaju, na projektu cjeloživotnog učenja u metalskom sektoru između Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat, HUP-a, Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, namjera osnivanja Centra metalskih kompetencija bi trebao osnažiti konkurentnost sektora poticanjem i priznavanjem znanja radnika i on je upravo u fazi osnivanja. 

- U posljednjoj su fazi razgovori s još nekoliko obrazovnih institucija kako bi kroz projekte i programe mlade osobe koje stupaju na tržište rada osigurali veće kompetencije i kako bi svojim stečenim znanjima i vještinama još bolje odgovorile na realne potrebe tržišta – otkrivaju u HUP-u.

19. travanj 2024 14:59