Znanja
StoryEditor

Znate li uočiti ilegalna pitanja na intervjuima za posao?

25. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Na konkurentnom poslovnom tržištu, utješno je znati da postoje zakonske odredbe koje kandidate za posao štite od diskriminacije.

Ipak, nerijetko se susrećemo ili smo čuli o slučajevima kada poslodavci svjesno krše zakon i postavljaju pitanja koja ne bi smjeli.

- Na intervjuu za posao nije dopušteno postavljati pitanja o dobi, rasi, bračnom statusu, religijskim opredjeljenjima, seksualnoj orijentaciji, nacionalnosti, potomcima, fizičkim nedostatcima ili policijskom dosjeu. Nerijetko poslodavce zaista zanima nešto od ovdje navedenog, ali ne mogu postaviti direktno pitanje, već pribjegavaju taktikama kojima kandidate navode da sami kažu neke stvari o sebi. – objašnjava Matthew Reischer, CEO tvrtke LegalAdvice.com.

Kako, dakle, zaštititi sebe, a ne izgubiti šansu za dobivanjem željenog radnog mjesta? Sve počinje tako da naučite što je zakonski dopušteno, a što ne. Uz to, znanje o načinu na koji će se te informacije pokušati izvući iz vas je također ključno.

Država ili porijeklo

Često intervju započne tako da vas poslodavac pita gdje ste odrasli i slična, bezazlena pitanja. Međutim, nakon toga može uslijediti pitanje ‘Imate li dopuštenje za rad u ovoj zemlji‘, što je jako slično pitanju ‘Jeste li državljanin te i te države?‘, koje je ilegalno.

Roditeljstvo

Ako vam poslodavac priča o svom sinu koji igra nogomet pa vam postavi pitanje ‘Imate li djece?‘, prešao je zakonsku granicu. Međutim, poslodavac vam može postaviti pitanje kao što je ‘Imate li iskustva s mladim ljudima ili djecom?‘ ili ‘Imate li druge obaveze osim posla?‘, što je legalno, ali lako ćete upasti u zamku otkrivanja informacija o svom privatnom životu.

Korištenje opijata, zdravlje, invalidnost

Pitanje kao što je ‘Pušite li ili pijete?‘ je nedopušteno, ali poslodavac može pitanje promijeniti u ‘Koristite li neke nelegalne supstance?‘, na što ima pravo.

Dob

Neki poslodavci će pokušati doznati vašu dob na razne načine. Primjerice, ako vas intervjuira stariji menadžer, može se našaliti kako je dovoljno star da vam bude djed, a onda postaviti pitanje ‘Koliko ste dugo u industriji?‘, što je dopušteno.

Imajući na umu svoja zakonska prava i načine na koje će vas potencijalni poslodavci pokušati ‘prevariti‘ kako bi došli do informacija koje ih zanimaju, možete zaštititi i sebe i svoj privatni život.

05. svibanj 2024 14:41