1000 Najvećih
StoryEditor

1000 najvećih: Gordana Kovačević, Ericsson Nikola Tesla - Nastavit ćemo investirati neovisno o svim izazovima

01. Srpanj 2022.
Gordana Kovačević

Čelnike najvećih kompanija pitali smo kakvom se strategijom suočavaju s posljedicama pandemije, inflacijom i šokovima posljednjih mjeseci, maksimiraju li i dalje zalihe, kako podnose poskupljenja energenata, sirovina, prijevoza… a i što očekuju da će se događati s cijenama. Odgovarali su i na pitanje što će najviše utjecati na rezultate iduće godine, a i pripremaju li se i kako za recesiju...

U posljednje vrijeme svjedočimo izrazito turbulentnim gospodarskim i političkim krizama. Bilo da je riječ o zaoštravanju geopolitičke situacije na pojedinim tržištima, inflatornim pritiscima u obliku povećavanja cijena rada, energenata, materijala, poremećajima u opskrbi bilo o nedostatku ICT stručnjaka, kontinuirano pratimo situaciju, detaljno analiziramo svaku nestabilnost te provodimo adekvatne mjere kako bismo pravodobno reagirali i ublažili rizike.

U prepoznavanju i ublažavanju rizika kojima je izložena Ericsson Nikola Tesla Grupa znatno nam pomaže kvalitetno uspostavljen proces integriranog upravljanja poslovnim rizicima, koji je godinama sastavni dio našeg sustava upravljanja. Zastoje u opskrbi zbog otežanih okolnosti u globalnome opskrbnom lancu djelomično ublažavamo stanjem zaliha, koje optimiramo u skladu s ugovornim obvezama, no, neovisno o tome, veliki su izazovi kašnjenje u isporuci opreme i materijala te znatno povećavanje cijena, na koje ne možemo utjecati, a što zasigurno utječe na poslovanje kompanije.

Na naše troškove poslovanja znatno utječe i povećavanje cijena električne energije. Troškovi bi bili i mnogo veći da nismo na vrijeme počeli ulagati u budućnost, tj. da nismo uspješno realizirali dva važna projekta. Projektom energetske obnove omogućili smo godišnje uštede energije od 4,6 milijuna kWh uza smanjenje emisije CO2 za 1400 t godišnje, a realizirali smo i novi, energetski učinkovit podatkovni centar.

Teško je predvidjeti koliko će rasti cijene energenata, no smatram da Vlada, po uzoru na druge zemlje Europske unije, treba pomoći poslovnim subjektima proširenjem paketa mjera za ublažavanje rasta cijena energenata. Rat u Ukrajini bitno utječe na realizaciju višegodišnjih ugovora potpisanih 2020. i 2021., kao i na nove poslovne prilike u Bjelorusiji i okolnim tržištima, i sigurno će utjecati na naše planove i rezultate, posebno na planirani prihod od prodaje, operativnu marginu i operativni novčani tok.

S obzirom na široku lepezu poslova i tržišta na kojima radimo provodimo aktivnosti za smanjenje negativnog utjecaja ove krize na poslovanje povećanjem angažmana naših stručnjaka na razvojno-istraživačkim poslovima i drugim visokovrijednim uslugama u sklopu globalne organizacije, gdje kontinuirano bilježimo porast poslovanja, a aktivno radimo i na razvoju poslovanja u drugim postojećim i novim poslovnim segmentima.

U svijetu se sve više polariziraju globalna politika i tržišta, što utječe na pozicioniranje isporučitelja ICT rješenja na svjetskoj razini, a od nas zahtijeva dodatni angažman i fleksibilnost. U 2022., neovisno o svim izazovima, nastavit ćemo investirati, ulagati u 5G i nove tehnologije, industriju 4.0, nova rješenja, proizvode i usluge, nova tržišta i kupce, digitalnu transformaciju Ericsson Nikola Tesla Grupe te privlačiti nove talente i zadržavati ključne zaposlenike. Pripremamo se i za kvalitetan doprinos punom razvoju digitalne Hrvatske u idućem desetljeću. I dalje ćemo se fokusirati na upravljanje rizicima, profitabilnost, novčani tok i na društveno odgovorno poslovanje te nastojati biti učinkoviti i uspješni u prevladavanju izazova, ali i realizaciji novih poslovnih prilika.

04. svibanj 2024 10:00