Aktualno
StoryEditor

10 milijuna kuna za energetsku obnovu Doma zdravlja Vinkovci

04. Rujan 2018.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Projekt energetske obnove Doma zdravlja Vinkovci, vrijedan 10.024.921 kunu, potpisali su u utorak u Vinkovcima potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar i ravnatelj vinkovačkog Doma zdravlja Petar Kulić.

Riječ je o ugovoru potpisanom u sklopu Poziva ‘Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora‘ po kojem je iz Europskog fonda za regionalni razvoj za energetsku obnovu te vinkovačke zdravstvene ustanove izgrađene 1857. godine, osigurano bespovratnih 5.037.756 kuna.

>>>Preko 16 milijuna kuna za energetsku obnovu javnih objekata u Dubrovniku i Metkoviću

Potpredsjednik Vlade Štromar izrazio je zadovoljstvo današnjim potpisivanjem ugovora naglasivši da je u četiri godine u projekte energetske učinkovitosti uloženo preko 5 milijardi kuna.

- Ministarstvo je u siječnju otvorilo natječaj vrijedan 380 milijuna kuna za energetsku obnovu javnih zgrada, a na njega se prijavilo 448 projekata u vrijednosti od preko 800 milijuna kuna, rekao je Štromar te dodao da je nakon evaluacije svih projekata utvrđeno kako su potrebe u energetskoj učinkovitosti velike te su osigurana dodatna sredstva do iznosa od 1,11 milijardi kuna.

>>>73,4 milijuna kuna za energetsku obnovu bolnice Varaždinske Toplice

Istaknuo je da su svi projekti s adekvatnom dokumentacijom sredstva dobili, a danas je raspisan i nastavak tog natječaja te se očekuju daljnje prijave.

Štromar je posebno naglasio da projekti energetske učinkovitosti, osim uštede energije za preko 50 posto, ostavljaju u općinskim, gradskim i županijskim proračunima novac koji se mogu usmjeravati na projekte potrebne građanima, od vrtića i škola do komunalne infrastrukture.

Po posljednjem natječaju u Vukovarsko-srijemskoj županiji prošli su projekti u vrijednosti od 26 milijuna kuna od kojih je 14 milijuna kuna bespovratno.

>>>Još 27 milijuna kuna za energetsku obnovu zgrada u Osječko-baranjskoj županiji

Ravnatelj Doma zdravlja Petar Kulić istaknuo je da će se obnoviti i učiniti energetski učinkovitom povijesna zgrada Doma zdravlja, stara više od 160 godina, koja će tako postati i novi ukras grada Vinkovaca.

- Ovim projektom uštedjet ćemo više od 57 posto energije, a ušteđen novac usmjerit ćemo na druge  aktivnosti i djelatnosti Doma zdravlja, rekao je Kulić dodavši da osim 5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz projekta energetske učinkovitosti, očekuje dodatna dva milijuna kuna povrata novca iz Fonda za poravnanje Ministarstva regionalnog razvoja.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, među ostalim, naglasio je da je u posljednjih godinu dana u projekte iz sustava zdravstva potpisano pet ugovora vrijednih 90 milijuna kuna financiranih iz EU fondova.

30. travanj 2024 06:14