Hrvatska
StoryEditor

Energetsko certificiranje košta do 3000 kuna, a može se nabaviti i za - kunu!

09. Veljača 2016.
Piše:
lider.media

Tisuće građana koji su ozbiljno shvatili obvezu energetskog certificiranja svojih stanova i poslovnih prostora kako im je Zakon naložio od početka ove godine, posljednjih mjesec dana u nevjerici gledaju kako se cijene izrade tog dokumenta – strmoglavljuju.

Još u rujnu energetski certifikati naplaćivani su i do tri tisuće kuna, da bi sa svakim sljedećim mjesecom na kalendaru njihova cijena bivala sve niža. Najnoviji podatak sa sveprisutnih oglašivačkih prodajnih kanala putem interneta poput Njuškala ili Crnog jaja govori kako se dobivanje energetskog certifikata oglašava za nevjerojatnih 100 kuna, a na nekim portalima i za samo – jednu kunu! Zbunjeni građani doista više ne znaju jesu li plaćajući neke puno veće iznose za certifikate bili prevareni ili će to tek biti pristanu li na ove jeftine atraktivne ponude, javlja Slobodna Dalmacija.

U Hrvatskoj je oko dvije tisuće fizičkih osoba i tvrtki certificirano od Ministarstva graditeljstva za posao izrade energetskog certifikata, a svi ga izrađuju po nekim svojim cjenicima jer dogovorene fiksne cijene nema, pa je sve ostavljeno tržištu.

- Certifikat za sto kuna ili za jednu kunu je čista prevara - kazao je jedan od inženjera koji je ovlašten za izradu tog dokumenta, ali je molio za anonimnost.

Naglašava kako su se neki vlasnici tvrtki organizirali tako da im studenti izlaze na teren i prikupljaju potrebne podatke, pa im je to puno jeftinije i zato su cijene sve niže. Osim toga, puno je i onih koji nemaju ovlaštenje za rad, ali rade na crno za nekoga tko to ovlaštenje ima i daje im svoj pečat i potpis.

- Puno je zloupotreba u tome poslu jer je zakon nedorečen, a kontrole rijetke. Ako netko građaninu kaže da će mu izdati certifikat za sto kuna, i to bez izlaska na teren, taj je prevarant jer bez izlaska na teren i prikupljanja konkretnih podataka o objektu taj dokument nije moguće napraviti - govori ovlašteni certifikator.

Popis ovlaštenih energetskih certifikatora postoji na stranicama Ministarstva graditeljstva, a uz energetski certifikat obvezno je izraditi i izvješće o energetskom pregledu. To je elaborat koji podrobnije opisuje energetski certifikat, donosi analizu potrošnje energenata i vode u objektu, te jasno sugerira vlasniku koje mjere - ulaganja može poduzeti da smanji potrošnju u objektu. Takav elaborat je najvrjedniji dio svakog energetskog certificiranja jer pravilnim provođenjem mjera vlasnik može doći do vrlo velikih ušteda.

05. svibanj 2024 10:37