Hrvatska
StoryEditor

Godišnja kvota za solare planula u 14 minuta

15. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Privatne kurirske službe u novogodišnjoj su noći od ponoći pečatirale zahtjeve za državne poticaje za 12 megavata solarnih elektrana. Ulagači koji su stali u red u dežurnoj pošti 1. siječnja u sedam sati ujutro ostali su bez poticaja za ‘prekobrojnih’ 76 megavata

Nit’ sam upao u novu kvotu za 2014. nit’ sam proslavio Novu godinu - tako svoju priču, koja bi mogla poslužiti kao podloga za film ‘Brzi, spretni i žestoki’ ili ‘Nestali u 14 minuta’, počinje jedan od ulagača u sunčeve elektrane u Hrvatskoj.

Bio je jedan od mnogih koji su na praznik, prvog dana siječnja, odlučili aktivnosti koje prate novogodišnju noć zamijeniti čekanjem u redu od ranih jutarnjih sati ispred Hrvatske pošte u Branimirovoj ulici u Zagrebu (jednoj od tri koje su radile u Hrvatskoj!), koji je pomalo podsjećao na red u vrijeme bivše Juge kad se dijelio crni kruh. Htio je odmah u sedam sati, kad je pošta otvorila vrata, predati zahtjev namijenjen Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE) i tako osigurati ulazak u kvotu za integrirane i neintegrirane sunčeve elektrane (fotonaponi na krovu i tlu) prema novome tarifnom sustavu (TS) za obnovljive izvore energije (OIE) koji je na snazi od 1. siječnja 2014.

Spomenuti je ulagač među prvima stigao na red, dobio pečat da je zahtjev poslan u 7.02 sata i, kako sâm priznaje, naivno bio siguran da je upao. Drugi se pak ulagač, doznali smo naknadno od njega samoga, dosjetio i predao zahtjev prije te s poštanskom službenicom dogovorio da ga pečatira u 7.01 sat. Obojica su ispala potpuni amateri - kvota je odavno bila popunjena.

Što stoji u pozadini cijele priče, te zbog čega su zahtjevi u dogovoru s privatnim kurirskim tvrtkama pečatirani u prvim minutama nakon ponoći, možete pročitati u sutrašnjem broju u tekstu Jasmine Trstenjak. 

05. svibanj 2024 06:51