Hrvatska
StoryEditor

Kako je Linić skrojio proračun: kome je dao, a kome uzeo

14. Studeni 2013.

Najveći rast proračunskih stavki u ovoj godini u predloženom rebalansu proračuna može očekivati Ministarstvo zdravlja s obzirom da je sanacija zdravstvenih ustanova s iznosom od 3,3 milijarde kuna ponajviše i utjecala na rast rashode strane proračuna, dok se rast obveze prema EU te izdataka za kamate na uvećani javni dug u prijedlogu proračuna za iduću godinu ponajviše ogleda u rastu proračunskih stavki Ministarstva financija, proizlazi iz prijedloga rebalansa za ovu godinu i prijedloga proračuna za iduću godinu koje je Vlada danas uputila Saboru.

Prijedlogom rebalansa za ovu godinu prihodi državnog proračuna se smanjuju za 2,9 milijardi kuna, na 110,2 milijarde kuna, a rashodi rastu za 3,2 milijarde kuna, na 126,8 milijardi kuna, dok prijedlog proračuna za iduću godinu planira prihode u iznosu od 113,1 milijardu kuna te rashode od 130,5 milijardi kuna.

Podaci iz ta dva dokumenta pokazuju da Ministarstvo financija u ovoj godini može računati sa smanjenjem proračunske stavke za nešto više od milijardu kuna, na ukupno 33,3 milijarde kuna. No, rast izdataka povezanih s hrvatskim članstvom u EU i rast izdataka za kamate na javni dug, stavku resora financija u idućoj godini povećavaju za desetak milijardi kuna, na 44,3 milijarde kuna.

Resor u okviru kojeg se planiraju i sredstva za mirovine, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u ovoj godini rebalansom dobiva oko 600 milijuna kuna više, ili ukupno 39,1 milijardu kuna, dok mu se u idućoj godini predviđa blaži rast, na 39,12 milijardi kuna.

Rast u ovoj, rezanje u idućoj godini

Među resorima koji se i prijedlogom rebalansa za ovu i prijedlogom proračuna za iduću godinu mogu svrstati u ‘dobitnike‘ su primjerice Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, MUP ili Ministarstvo socijalne politike i mladih, dok znatan rast u ovoj, ali smanjenje u idućoj može očekivati Ministarstvo zdravlja.

Resor zdravlja u ovoj godini može računati s povećanjem od 2,8 milijardi kuna u odnosu na dosadašnji plan, ili s ukupno 24,25 milijardi kuna, dok mu u idućoj prijedlog proračuna predviđa smanjenje na 21,46 milijardi kuna.

Oko 580 milijuna kuna više u ovoj je godini prijedlog izmjena proračuna predvidio za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kojemu bi tako stavka u 2013. bila ukupno 11,9 milijardi kuna, dok bi u idućoj to bilo povećano na 12,02 milijarde kuna.

Ministarstvo socijalne politike i mladih po rebalansu bi u ovoj godini imalo ukupno 6,19 milijardi kuna, ili 3,3 posto više u odnosu na dosadašnji plan, a nešto više imalo bi i u 2014. za koju mu se predviđa iznos od 6,2 milijarde kuna.

Više sredstava i u ovoj i u idućoj godini očekuje i MUP, u ovoj godini rebalans mu predviđa povećanje za 235,9 milijuna kuna, na 4,5 milijardi kuna, a u odnosu na taj iznos u idućoj bi trebao dobiti još 277 milijuna kuna više i raspolagati s ukupno 4,8 milijardi kuna.

Ministarstvo pravosuđa u ovoj godini može računati s malim postotnim rastom, za tek 0,1 posto, na 2,37 milijardi kuna, ali većim u idućoj godini kada mu prijedlogom proračuna stavka raste na 2,5 milijardi kuna.

Kako je prošla poljoprivreda

Među ministarstvima koja bi se mogla svrstati u kategoriju - rebalansom za ovu godinu manje, a prijedlogom proračuna za iduću godinu više, su primjerice resori poljoprivrede, obrane, prometa, gospodarstva, poduzetništva i obrta, itd.

Tako rebalans resoru poljoprivrede u ovoj godini predviđa smanjenje za 235,4 milijuna kuna, na ukupno 4,25 milijardi kuna, a prijedlogom proračuna za iduću godinu povećanje za 900 milijuna kuna, na 5,15 milijardi kuna.

Slična je situacija, uz ipak znatno manje povećanje u idućoj godini, i s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture. To bi ministarstvo, nakon što mu se rebalansom u ovoj godini iznos smanji za 225,9 milijuna kuna, na 5,6 milijardi kuna, u idućoj trebalo dobiti oko 450 milijuna kuna više, ili 6,05 milijardi kuna.

Ministarstvu obrane rebalans je u ovoj godini namijenio smanjenje za 150 milijuna kuna, na 4,5 milijardi kuna, dok bi u idućoj godini trebalo raspolagati s oko 15-ak milijuna kuna više, ili oko 4,52 milijarde kuna.

Rebalans je smanjenje od 20-ak posto u ovoj godini predvidio kod ministarstava gospodarstva (na 1,5 milijardi kuna), poduzetništva i obrta (na 560,4 milijuna kuna) te regionalnog razvoja i fondova EU (na 679,5 milijuna kuna). No ta bi tri ministarstva u idućoj godini trebala dobiti više, pri čemu se rastom proračunske stavke izdvaja Ministarstvo poduzetništva i obrta. To bi ministarstvo, prema prijedlogu proračuna za iduću godinu, trebalo dobiti 1,03 milijarde kuna, dok znatno skromnije rastu stavke kod Ministarstva gospodarstva, na 1,65 milijardi kuna, te Ministarstva regionalnog razvoja, na 766,26 milijuna kuna.

Više za zaštitu okoliša

Znatniji rast proračunskog novca u idućoj godini može očekivati Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kojemu bi, nakon što mu se u ovoj rebalansom iznos smanji za 13 posto, na 340,3 milijuna kuna, u idućoj bi dobilo oko 80 posto više novca, ili 625,4 milijuna kuna.

Među resorima kojima se u ovoj godini predviđa manje, a iduće više je i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, kojemu bi stavka u ovoj godini pala za 87 milijuna, na 630,3 milijuna kuna, a u idućoj porasla za nešto manje od 70 milijuna kuna, na 698,8 milijuna kuna.

Ministarstvu uprave pak rebalansom se stavka smanjuje za tri milijuna kuna, na 353,6 milijuna kuna, a za iduću godinu taj iznos raste za 3,5 milijuna kuna, na 357,1 milijun kuna.

Nekoliko je resora kojima se u ovoj godini planira nešto više sredstva, ali manje u idućoj godini.

Među tima je i Ministarstvo kulture koje bi rebalansom trebalo u ovoj dobilo oko 1 posto više od prvotnog plana, ili 825,3 milijuna kuna, dok mu se u idućoj godini planira smanjenje na 792,7 milijuna kuna.

Blagi rast proračuna u 2013. očekuje Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, za 0,6 posto, na 713,8 milijuna kuna, no u idućoj bi mu godini proračun bio smanjen na oko 681 milijun kuna.

Ministarstvu branitelja i u ovoj i u idućoj godini slijedi smanjenje stavke u proračunu, rebalansom za 50 milijuna kuna, na 1,1 milijardu kuna. Taj bi se iznos u idućoj godini smanjio za daljnjih gotovo sto milijuna kuna, pa bi proračun tog ministarstva pao ispod milijarde kuna, na 992,3 milijuna kuna.

Ministarstvu turizma također će se smanjiti proračun za ovu i iduću godinu. Ove godine za 13 milijuna kuna, na 268,3 milijuna kuna, a iduće godine za još dvadesetak milijuna kuna, na 246,7 milijuna kuna.

Vladi smanjenje za 2013., a dogodine povećanje

Vlada Republike Hrvatske rebalansom ove godine može očekivati smanjenje ukupnih proračunskih sredstava za 6,3 posto, na 237,4 milijuna kuna, ali iduće godine rast za 30,5 posto, na 310 milijuna kuna.

Smanjenje proračunskih stavki u ovoj godini očekuje i Hrvatski sabor kojemu se rebalansom u ovoj godini planira smanjenje za 21,45 milijuna kuna, na 234,6 milijuna kuna, dok bi mu se taj iznos u idućoj godini smanjio za desetak milijuna kuna, na 225,2 milijuna kuna.

Manje novca rebalans ovogodišnjeg proračuna i prijedlog za iduću godinu predviđaju i za Ured predsjednika države. Dosad predviđenih 45,7 milijuna kuna u ovoj godini, rebalansom se smanjuje na 44,9 milijuna kuna, a proračunom za iduću godinu taj bi iznos bio smanjen za oko milijun kuna, na 43,9 milijuna kuna.

27. travanj 2024 03:15