Hrvatska
StoryEditor

Kakva je budućnost hrvatskih tvrtki nakon povlačenja njihovih osnivača?

16. Prosinac 2015.

[gallery columns="5" ids="226168,226169,226170,226171,226172,226173,226174"]

Problematika prijenosa poslovanja u Hrvatskoj u nadolazećem razdoblju bit će sve aktualnija, a rezultati velikog istraživanja Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR), zajedno s partnerima Ministarstvom poduzetništva i obrta, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Privrednom bankom Zagreb d.d. i Deloitte Hrvatska predstavljeni su danas javnosti.

- Čak 17 000 tvrtki u vlasništvu je osoba iznad 55 godina, a nemamo strategiju kako bi osigurali da te tvrtke opstanu u nadolazećem razdoblju od 5 do 10 godina. Preko 180 000 radnih mjesta tamo može doći u opasnost, ukoliko transfer poslovanja ne bude uspješniji ili brži – upozorila je Zdenka Lončar, dosadašnja pomoćnica ministra poduzetništva i obrta.

Tek trideset i tri posto poduzeća uspješno je u procesu transfera s jedne generacije na drugu, napomenuo je Zoran Kureljušić, izvršni direktor Sektora za marketing Privredne banke Zagreb. Dodaje kako prosječni klijent njegove banke koji ima kredit je star 52 godine što je zasigurno razlog zašto je banci važno da transferi budu uspješni.

– Ako su devedeset godine bile godine osnivanja, sada su godine transfera - tvrdi Kureljušić.

Pokretanje kampanja usmjerenih na jačanje svijesti vlasnika o kompleksnosti transfera, sufinanciranje edukacije i savjetodavnih usluga u procesu prijenosa poslovanja, uz ukazivanja na alternativna rješenja , te jačanje kvalitete i dostupnosti savjetodavne podrške za proces prijenosa poslovanja malih i srednjih poduzeća neke su od preporuka koje CEPOR predlaže kako bi spomenuti proces prošao što uspješnije.

Prezentaciju rezultata istraživanja ’ Business transfer Barometar Hrvatska 2015’ zaključila je panel diskusija članova Liderovog Kluba obiteljskih poduzeća gdje je ulogu moderatora odigrao Liderov glavni urednik Miodrag Šajatović i Mirela Alpeza, direktorica CEPOR-a, a sudjelovali su Ilija Tokić, osnivač i predsjednik nadzornog odbora tvrtke Tokić, Ivan Topčić vlasnik i direktor tvrtke TIM Kabel, Denis Nemčević , predsjednik uprave Spider grupa d.o.o,te Durđica Zagorec osnivačica Biovitalis d.o.o.

– Krenuli smo u transfer, na projektima ćemo surađivati sa Deloitteom i CEPOR-om, a plan je ne da naša tvrtka opstane ne sljedećih 5 ili deset godina, već sto godina – izjavio je Tokić.

Topčić, pak, kaže kako svaki put donose odluku da će se detaljnije pozabaviti ovim problemom, no još to nije učinio na pravi način.

– Radi se o najkompleksnijem problemu s kojem se susreću obiteljske tvrtke –smatra vlasnik i direktor tvrtke TIM Kabel.

Pripadnik mlađe generacije , one o kojima ovisi budućnost obiteljskih tvrtki , Denis Nemčević, upozorio je da kod transfera tvrtke fokus treba staviti na sustav vođenja tvrtke, a ne samo na njenog nasljednika. Isto tako Nemčević je pohvalio Lider koji je njegovu tvrtku tijekom svojih konferencija o obiteljskim tvrtkama upozorio da djeluju na vrijeme.

Durđica Zagorec i njena tvrtka Biovitalis uspješni su primjeri poslovnog transfera unutar obitelji.

- Svoj biznis sam završila sa 55 godina, izašla sam iz tvrtke , te posao prepustila kćeri. Sam proces nije trajao od danas do sutra, već je bio logičan slijed aktivnog perioda od 5 godina. Savršeno sam zadovoljna ovakvim stanjem stvari – zaključila je Zagorec.

05. svibanj 2024 21:19