Hrvatska
StoryEditor

Linić: Precijenili smo svoje mogućnosti

24. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Moramo priznati da smo precijenili svoje mogućnosti, kazao je ministar financija u intervjuu za Novi list, u svojevrsnom osvrtu na prvu godinu mandata.

- Previše vremena se troši na restrukturiranje. Stanje u trgovačkim društvima je lošije nego što smo mislili. Dugo je trajala izrada clean starta, dijagnoza nam je pokazala da smo bili optimisti, da je stanje lošije. Previše smo vremena trošili, ali ni do kraja godine nećemo uspjeti sa strukturnim promjenama u tim kompanijama, što je preduvjet većih investicija, kazao je ministar financija Slavko Linić u intervjuu Novom listu.

Odgovarajući na pitanje o najtežoj zadaći u ovoj godini Linić kaže kako najteži bio rad na proračunu za 2013. godinu. 

-Ministri žele reforme, žele promjene, a reforma košta. U isto vrijeme trošak kamata se približava deset milijardi kuna, ne smijemo pustiti da deficit bude puno veći od deset milijardi, a to u konačnici znači da nema sredstva za reforme, da treba rezati troškove plaća. Sastaviti proračun u kojem za pet milijardi kuna rastu rashodi na koje se ne može utjecati, u kojem morate ipak uložiti dio novca u reforme i smanjivati troškove plaća je najgore što se može dogoditi. To je proračun kojim nitko nije zadovoljan. Ni načinom na koji smo ga radili, ni brojkama koje imamo. Nije ugodno raditi dokument koji će svima skinuti osmijeh s lica.-kaže Linić.

Ističe kako bi bilo lakše da su uspjeli srediti troškove zaposlenih, naročito dodatke, bilo bi lakše da je krenulo investiranje i zapošljavanje. 

-Nismo postigli cilj o gospodarskom rastu, nismo uspjeli s državnim investicijama. Kad tu ne ostvarite ciljeve, teško ih je ostvariti drugdje. Štednja sama sebi nije svrha-naglašava ministar.

Govoreći o omraženom porezu na nekretnine, protiv kojeg je ustao i koalicijski HNS, kaže kakoje cilj tog poreza smanjenje zdravstvenog doprinosa na sedam posto i država bez prireza.

-To je cilj. Zato ćemo mi reći što je standard koji mora poštivati svaka lokalna zajednica i to se neće financirati iz poreza na nekretnine. Sve iznad toga ovisit će o lokalnoj vlasti, koliko oni uspiju skupiti poreza na nekretnine.-zaključio je Linić.

26. travanj 2024 03:19