Hrvatska
StoryEditor

Marijan Palić - broker koji je pokušao prodati Burzu

25. Ožujak 2014.
Piše:
lider.media

Marijan Palić, osnivač i vlasnik najveće brokerske kuće u Hrvatskoj – Auctora, jučer popodne smrtno je stradao u automobilskoj nesreći.

Palić je javnosti najpoznatniji po oštroj kritici poslovanja Zagrebačke burze, u vrijeme kada je njome upravljao Roberto Motušić te je 2009. pokrenuo neuspjeli postupak prodaje burze ispred dioničara koji posjeduju 65 posto ZSE-a.

Kako je Lider pisao 2009., Palić na scenu i tržište kapitala stupa daleke 1996. kad je zajedno s partnerima Michaelom Glazerom i Nenadom Pavletićem osnovao Auctor. Tijekom godina ta brokerska kuća je pod zajedničkim vodstvom trojice suvlasnika prerasla u vodećeg igrača na burzi, oslanjajući se gotovo u cijelosti na institucionalne ulagače, među kojima je bio i dobar broj stranaca. Auctor je bio i jedan od dvanaest inicijatora za osnivanje nove burze, a Palić kao jedini vlasnik Auctora ostaje na tržištu 2008. nakon povlačenja dvojice partnera iz biznisa. Budući da je Palić putem svoje tvrtke sudjelovao u nekoliko privatizacija, od kojih je najuspješnija priča ona u vezi s Lagunom Novigrad, neki su mu spočitavali i bliskost sa strukturama vlasti, budući da su neke od većih burzovnih transakcija obavljene upravo preko Auctora.

09. svibanj 2024 02:16