Hrvatska
StoryEditor

Ova banka u Hrvatskoj lani je ostvarila najbolji rezultat u povijesti društva

01. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

Grupacija BKS Bank povećala je godišnju dobit za 10%, dok je bilančna svota prvi put premašila prag od 7 milijardi eura. Snažan rast zabilježilo je i hrvatsko društvo kći – BKS Bank d.d.

Predsjednica Uprave BKS Banke Herta Stockbauer vrlo je zadovoljna danas objavljenim rezultatima grupacije.

- S godišnjom dobiti nakon oporezivanja od 53,6 milijuna eura (+10,0%) na razini grupacije ostvarili smo najbolji rezultat u povijesti društva, ponosno je izjavila Stockbauer. Značajan doprinos tom rezultatu dao je porast neto kamatnih prihoda (+9,3% na 117,9 mil. EUR) te prihoda od naknada (+11,4% na 53,0 mil. EUR).

Iznadprosječan porast kreditnih plasmana

Dobra poslovna situacija cijele grupacije odražava se i u najvažnijim pokazateljima bilance. Bilančna svota u iznosu od 7,06 milijardi eura (+3,00%) prvi je put premašila prag od 7 milijardi eura.

- Vrlo pozitivnim smatramo i porast kreditnih plasmana od 5,11 milijardi eura (+2,1%), dodala je Stockbauer. Primarna sredstva (depoziti klijenata) porasla su sa 5,01 na 5,11 milijardi eura.

- Prioritet nam je idućih godina - povećanjem broja klijenata te pojačanim prodajnim aktivnostima kontinuirano povećavati tržišni udjel. Svoje povjerenje BKS Banci dosad je dalo 150.000 klijenata, od čega 18.000 poduzeća. Važan čimbenik u našoj razvojnoj strategiji je i Hrvatska, pojasnila je Stockbauer.

Vrlo dobra bilanca Hrvatske

- BKS Bank d.d. se sa zadovoljstvom može osvrnuti na vrlo uspješnu poslovnu godinu. Godišnja dobit nakon oporezivanja u visini od 1,2 milijuna eura najbolji je rezultat nakon akvizicije banke 2006. godine, istaknula je Herta Stockbauer.

Vrlo pozitivnom proteklu poslovnu godinu ocijenio je i Goran Rameša, predsjednik Uprave BKS Bank d.d.

- Svoju bilančnu svotu uspjeli smo povećati za 18,1% na ukupno 203,0 milijuna eura. Bitan pokretač rasta bilo je značajno povećanje kreditnih plasmana u visini od 157,0 milijuna eura (+21,8%). BKS Bank d.d. nije bila pogođena odlukom hrvatske Vlade o fiksiranju tečaja švicarskog franka početkom 2015. godine, budući da u Hrvatskoj nismo plasirali kredite u toj valuti. Stoga smo i pošteđeni "osjetljivih gubitaka", naglasio je Rameša.

Razvoj depozita klijenata također je tekao dobro. Potkraj 2015. BKS Bank d.d. raspolagala je primarnim sredstvima u visini od 107,5 milijuna eura, što je za 20,6 milijuna eura više u odnosu na prethodnu poslovnu godinu.

Razvoj leasing društva u skladu s planom

Uz BKS Bank d.d. članica grupacije je i leasing društvo BKS-leasing Croatia d.o.o. Ono se u poslovnoj 2015. također razvijalo zadovoljavajuće postignuvši značajno povećanje novih poslova. Plasmani su iznosili 34,2 milijuna eura, a godišnja dobit nakon oporezivanja 0,6 milijuna eura.

02. svibanj 2024 14:35