Hrvatska
StoryEditor

Rast broj upita za osiguranje od potresa u Hrvatskoj

30. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Podrhtavanje uslijed jakog potresa koji je jučer pogodio sjevernu Italiju, osjetilo se i u Hrvatskoj. To je već drugi potres koji je odnio živote u Italiji u posljednjih deset dana, a u zadnjih mjesec dana jaki su potresi zadesili Bugarsku, Tursku, Meksiko i Tadžikistan.

U kontekstu katastrofa koje su navedeni potresi izazvali, porastao je broja upita o rizicima od potresa u Hrvatskoj te o osiguranju od potresa.- U posljednjih tjedan dana imali smo značajno povećanje upita građana i gospodarstvenika iz čitave Hrvatske o osiguranju rizika potresa, koje bi im pružilo financijsku zaštitu u slučaju ove nepredvidive prirodne katastrofe. Hrvatska se nalazi u seizmički vrlo aktivnom području, o čemu svjedoče brojni potresi iz povijesti od kojih su oni katastrofalnih razmjera zabilježeni u Dubrovniku, Zagrebu, Makarskoj i Stonu. Potrese kataklizmičkih razmjera, nažalost nije moguće predvidjeti, a čak i kad bi to bilo moguće to ne bi puno koristilo u spašavanju vlastite imovine, pogotovo nekretnina - objasnila je Sonja Miočić Maksić, direktorica Korporativnih komunikacija u Allianzu.

Vesna Sanjković, direktorica Sektora za neživotna osiguranja u Allianzu, kaže kako građani i gospodarstvenici u Hrvatskoj pokazuju sve veću spremnost na osiguranje svoje imovine od prirodnih katastrofa.- Prošle smo godine bilježili rast premije u požarnim osiguranjima u koje spada i osiguranje od potresa. Naravno, premije osiguranja nisu jednake za sva mjesta. Premija osiguranja određuje se obzirom na zonu rizika i u tom smislu područje Hrvatske je podijeljeno na šest zona rizika. Tako primjerice godišnja premija osiguranja stana od potresa u Ivanić-Gradu iznosi 56 kuna, u Zagrebu 238 kuna, a u Jastrebarskom 336 kuna. No, najnoviji događaji potvrđuju da se potres događa čak u onim zonama koje su označene kao manje rizične kao što je primjerice Istra - kaže Sanjković.

Iz Allianza daju nekoliko jednostavnih preporuka u slučaju potresa. Naime, iako se potresi ne mogu predvidjeti, njegovi seizmički valovi putuju neko vrijeme zemljom, što znači da osoba ima između 30 sekundi i jedne minute da zaštiti sebe i svoju obitelj. Preporučuju sakrivanje ispod stola, zatvaranje ulaznih vrata i zatvaranje plinskih cijevi.

07. svibanj 2024 17:23