Ukratko
StoryEditor

Allianz Hrvatska u 2023. ostvario rekordnu bruto dobit od 24,2 milijuna eura

06. Svibanj 2024.
Allianz kompanija

Osiguravajuće društvo Allianz Hrvatska izvijestilo je u ponedjeljak da je u 2023. godini ostvarilo bruto premijski prihod u iznosu od 205 milijuna eura, što je 4,4 posto više u odnosu na godinu prije, pri čemu je ostvarena rekordna bruto dobit od 24,2 milijuna eura, što je 5,6 milijuna eura više nego u 2022. godini.

Rast je zabilježen u svim segmentima poslovanja. U neživotnim osiguranjima bruto dobit je rasla za 9,8 posto, dok je podružnica Allianz Slovenija zabilježila rekordan rast bruto premije od 47,4 posto, priopćeno je.

Omjer solventnosti Allianza na kraju prošle godine iznosio je visokih 202 posto, čime uz ostvaren kombinirani omjer od 91,2 posto. Allianz Hrvatska svojim investitorima šalje snažnu poruku o sigurnosti njihovog poslovanja, navodi se.

Iz Allianza napominju da su prošlu godinu obilježili brojni izazovi poput rasta inflacije i kamatnih stopa, te elementarne nepogode u Hrvatskoj i Sloveniji.

- Allianz je u rekordnom roku od svega nekoliko tjedana od velikih elementarnih nepogoda obradio čak 80 posto odštetnih zahtjeva te je zabilježena najbrža isplata štete, i to samo dva sata od prijave štete - istaknuto je. 

- Naša je uloga kao osiguravatelja u kriznim situacijama ključna jer klijentima pružamo rješenja koja će njihovu budućnost učiniti sigurnijom, a u najtežim životnim situacijama omogućujemo im pravovremenu i brzu uslugu kako bi ih lakše prebrodili. Zbog toga u Allianzu kontinuirano implementiramo tehnološke inovacije u poslovanje i napredne analitike u svim segmentima poslovanja -  rekla je predsjednica Uprave Allianz Hrvatska Marijana Jakovac u izjavi koja se prenosi u priopćenju,

Iz Allianza su izvijestili i o "iznimno pozitivnim" rezultatima u mjerenjima zadovoljstva klijenata i zaposlenika, pa je tako kvaliteta i usluga Allianza u 2023. godini ocijenjena ukupnom ocjenom 4,6 od mogućih 5,0, što je, ističu, rezultat Allianzovih ulaganja u proizvode i digitalni razvoj.

Kažu i da je kontinuirano ulaganje u rast, razvoj i zadovoljstvo zaposlenika jedna od Allianzovih ključnih strateških odrednica što potvrđuje porast motivacije i angažmana zaposlenika iz godine u godinu, posebice u segmentima društveno odgovornog poslovanja, fleksibilnog rada, inkluzije i prihvaćanja raznolikosti.

- Inkluzija i prihvaćanje raznolikosti temeljne su vrijednosti Allianza, stoga smo iznimno ponosni što su u 2023. godini čak 67 posto našeg društva činile žene, dok je na rukovodećim pozicijama bilo 55 posto žena, a nalazile su se i na pet od šest ključnih funkcija društva - izjavila je Jakovac.

11. svibanj 2024 18:22