Hrvatska
StoryEditor

Sabor donosi državni proračun

04. Prosinac 2013.
Piše:
liderhrt

Hrvatski sabor donijet će državni proračun za iduću godinu te izmijeniti ovogodišnji proračun. Zastupnici glasuju o tim dokumentima te o podnesenim amandmanima.

Proračunski rashodi u 2014. godini planirani su u visini 130,5 milijardi kuna, a prihodi 113,1 milijardu kuna, što znači da će proračunski deficit biti veći od 17 milijardi kuna.

Oporba, očekivano, nije zadovoljna Vladinim prijedlogom proračuna. HDZ i HDSSB amandmanima su tražili da se sredstva raspodijele drugačije.

No Vlada je jučer na telefonskoj sjednici odbila zastupničke amandmane podesene na prijedlog proračuna. Umjesto njih je uputila svoje amandmane na prijedlog rebalansa državnog proračuna za ovu godinu te amandman na prijedlog zakona o izvršavanju proračuna za 2014. godinu. Državni dug u idućoj godini ograničava se na 62% BDP-a.

Premijer Zoran Milanović kad je Saboru prošlog tjedna predstavljao proračun rekao je da je povećanje deficita u proračunu za 2014. najmanje milijardu kuna u odnosu na ovu godinu, što će biti deficit od 5% BDP-a.

Premijer je tom prilikom najavio da će hrvatska ekonomija u iduće dvije ili tri godine stajati na puno zdravijim temeljima. Upozorio je kako je Hrvatska godinama živjela iznad svojih mogućnosti, do kraja ove godine javni dug narast će na 195 milijardi kuna, a servisiranje tog duga najveći je uteg u naporima da Hrvatska čim prije izađe iz krize.Smanjivanje javnog duga i proračunskog deficita Milanović je označio preduvjetima ozbiljnog rasta hrvatskog gospodarstva, ne samo obvezom prema EU-u.

Zastupnike je pozvao da podrže proračun, ne zato što to nalaže demokratska procedura, nego zato što vjeruje da je politika koju Vlada vodi odgovorna i prožeta sviješću o nužnosti poduzimanja mjera koje će funkcioniranje hrvatske države i društva konačno uskladiti s njihovim mogućnostima i potrebama.

HDZ-ovi zastupnici tražili su više novca za prava branitelja i stradalnika, za ekshumaciju i identifikaciju žrtava Domovinskog rata. Zauzimaju se za više novca za subvencije i državna jamstva za stambene kredite, za razvoj otoka i priobalja, za nastavak gradnje autoceste od Ploča do Dubrovnika itd. Rezali bi naknade zaslužnim osobama, udrugama za razvoj zajednice, uredu bivšeg predsjednika Republike, razvoju ljudskih potencijala u Vladi, mirovine bivših pripadnika JNA. HDZ je tražioda se iznos namijenjen Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji (Hina) poveća za pet milijuna kuna, sa 16,7 milijuna, koliko je predložila Vlada, na 21,7 milijuna kuna. Nedovoljno planirana sredstva ugrozit će rad i postojanje Hine kao nacionalne agencije, upozorili su HDZ-ovi Sunčana Glavak i Jasen Mesić.

Brojne lokalne, slavonske projekte zagovaraju HDSSB-ovci - od željezničkih pruga, preko lokalnih cesta do škola i doma za starije i nemoćne u Garčinu.

Amandmane su predložili i nezavisna Jadranka Kosor te SDSS. Klub SDSS-a je tražio više državnog novca za Ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, poticanje obrazovanja nacionalnih manjina, konkretno sufinanciranje izrade udžbenika na jeziku i pismu manjina. Udvostručenje iznosa za novoutemeljeni Ured povjerenika za informiranje predložila je Kosor, a na osiguranih 1,4 milijuna kuna dodala bi još toliko.

26. travanj 2024 02:10