Hrvatska
StoryEditor

Sabor prihvatio rebalans proračuna sa samo jednim glasom više nego je bilo potrebno

25. Studeni 2014.
Piše:
liderhrt

Sabor je donio rebalans državnog proračuna kojim je deficit povećan na 15 milijardi 600 milijuna kuna. Rebalans je prihvaćen sa 77 glasova za, jednim glasom više od potrebne natpolovične većine ukupnoga broja zastupnika.

Proračun je prihvaćen nakon glasovanja o Vladinu amandmanu kojim je 600 milijuna kuna dodijeljeno obrazovanju manjina.

Ministar Vedran Mornar objasnio je da se radi o jednom manjem amandmanu kojim se povećava iznos za poticanje obrazovanja nacionalnih manjina na štetu programa Eureka, za koji je utvrđeno da se novac neće potrošiti do kraja 2014.

Zastupnik manjina Furio Radin oštro je reagirao na izjavu HDZ-ovca Ivana Šukera da je to nagodba kako bi manjine poduprle rebalans.

Sabor je izmijenio Zakon o izvršavanju državnog proračuna za 2014. godinu te prihvatio Vladin amandman slijedom kojega će javni dug, u skladu s Europskim sustavom nacionalnih i regionalnih računa, iznositi do 82 posto od ukupnog bruto domaćeg proizvoda u 2014. godini.

Sabor je donio i paket poreznih zakona među kojima i izmjene zakona o porezu na dohodak, poreza na dodanu vrijednost te poreza na dobit, povezanih s rebalansom državnog proračuna za 2014., a koji bi trebali potaknuti osobnu potrošnju te osigurati povoljnije uvjete za poslovanje.

06. svibanj 2024 08:37