Hrvatska
StoryEditor

Šprem i Koever: Ključno pitanje je energetska sigurnost

18. Lipanj 2012.
Piše:
liderhrt

Bilateralni odnosi između Hrvatske i Mađarske su tradicionalno vrlo dobri i plodonosni i primjer su dobrosusjedskih odnosa, izjavili su u Budimpešti predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem i njegov mađarski domaćin Laszlo Koever.

- Ovo je bila prilika da potvrdimo izvanredno dobre i prijateljske odnose između dviju zemalja i dva naroda, da ustvrdimo da smo i drugima dobar primjer dobrosusjedskih odnosa - rekao je Šprem, koji boravi u službenom posjetu Mađarskoj, nakon sastanka s predsjednikom mađarske Narodne skupštine Koeverom. Dobri odnosi se nastavljaju, i dalje smo za stratešku suradnju dviju zemalja, istaknuo je Koever.

Šprem i Koever su potvrdili da postoji obostrani interes za daljnje njegovanje strateških partnerskih odnosa, kako na području energetike tako i na drugim područjima. Naglasili su da je ključno pitanje energetska sigurnost. Predsjednik Hrvatskog sabora je rekao da je naglasak razgovora bio na međuparlamentarnim odnosima, te da su oni dobri i na razini prekogranične suradnje i projekata. Šprem je zahvalio svom mađarskom kolegi na potpori koju je Mađarska pružala Hrvatskoj na putu u euroatlantske integracije kao i na brzoj ratifikaciji Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Izvijestio je Koevera o tijeku procesa ratifikacije i nastavku provođenja reformi u Hrvatskoj.

Govoreći o stanju u regiji, Šprem i Koever podržali su euroatlantsku perspektivu za sve zemlje regije koje to žele. Također je bilo riječi o nacionalnim manjinama. Predsjednik Sabora također će se sastati s mađarskim premijerom i s ministrom vanjskih poslova.

26. travanj 2024 04:54