Hrvatska
StoryEditor

Stanje u hrvatskom proračunu gotovo idealno

07. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Državni proračun izvrsno se punio, zadovoljno je poručeno iz Ministarstva financija. Prihodi su u prvih osam ovogodišnjih mjeseci na razini od 66,8 posto planiranih, a rashodi na 67,3 posto.

Iz financijskog resora stižu i tvrdnje kako će planirani deficit do kraja godine biti ostvaren bez potrebe za rebalansom proračuna, ali se priznaje da planirane uštede neće biti na razini prvotnog Vladinog plana, pa će uz rezanje dijela materijalnih troškova bitni nužno i rezanje plaća za oko 10 posto. I to za one resore koji su probili predviđene granice, primjerice u obrazovanju.

- Ozbiljnost u izvršenju proračuna je nešto po čemu će nas ocjenjivati, rečeno nam je u Ministarstvu financija, koji napeto osluškuje hoće li Hrvatska očuvati rejting i kod druge dvije kreditne agencije. Preispitivanje koeficijenata za obračun plaća krenulo je u državnim agencijama, a kako se pokazalo da je dio njih, nakon redovnog poslovanja, zadržao i dobar dio novca na računima, razmatra se mogućnost da se gospodarstvo rastereti za doprinose za raznorazne regulatore, primjerice Vijeće za elektroničke medije.

Što se tiče pada industrijske proizvodnje, izvoza i inih pokazatelja, rečeno je kako je Inin zastoj u vađenju nafte i plina razlog Vladinog nezadovoljstva njihovim poslovanjem, koji se prelio i na pad industrijske proizvodnje. Pad izvoza posljedica je, pak, pada Petrokemije ali i činjenice da je stala brodogradnja. Rast uvoza rezultat je povećane potrebe za strujom, naftnim derivatima i ostalim energentima, pa i tu valja tražiti uzroke ljutitih tonova iz Vlade prema Ini, odnosno Molu.

U Ministarstvu financija zadovoljni su naplatom poreza, nakon niza akcija koje su pokrenuli za uvođenje reda – od objave popisa poreznih dužnika do reprograma, otplate na rate do uvođenja e-ovrha. Kao primjer kako se dosad radilo u Poreznoj upravi naveden je slučaj šefice jedne uprave koja je u svojoj ladici više godina držala 400 predmeta. Zbog toga su ti predmeti pali u zastaru, ali je zbog takvog ponašanja ona dobila otkaz.

06. svibanj 2024 08:48