Hrvatska
StoryEditor

Trčanje nas čini kreativnijima, smanjuje stres i pomaže u svakodnevnom poslovanju

21. Kolovoz 2019.

Posljednjih godina, sport i tjelovježba igraju sve važniju ulogu i u svijetu biznisa pa tako nerijetko imamo prilike slušati o firmama poput dm-a, čiji zaposlenici na radnom mjestu odrađuju i kratke treninge. Veliku popularnost među poslovnjacima uživaju i takozvane poslovne utrke, zbog čega smo uoči novog izdanja HT B2 Runa, koje će se 3. listopada održati u Zagrebu, odlučili provjeriti kakva je točno povezanost između zdravog života, treninga i uspješnijeg poslovanja.

- Serijal utrka HT B2Run održava se od 2015. u četiri najveća hrvatska grada: Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci. Dosad je održano 16 utrka, a najviše sudionika bilo je lani u Zagrebu, više od 6.500. Finalna utrka ove godine održat će se u Zagrebu, na Jarunu 3. listopada, a očekuje se oko 8.000 natjecatelja. Posebnost ovog serijala utrka je da je namijenjen zaposlenicima svih trgovačkih društava u Hrvatskoj, a od ove godine i svih obrtnika te udruga. Pripreme za peto izdanje su u punom jeku. Po prvi puta utrka će se održati na Jarunu i start i cilj nisu na istom mjestu. Proširen je i fond nagrada pa će uz one koje se dodjeljuju na lokalnoj, nakon finalne utrke u Zagrebu biti dodijeljene i nagrade na nacionalnoj razini koje se temelje na rezultatima sve četiri utrke zajedno, i to u kategorijama: najbrži trkač i trkačica, najbrža državna institucija, najbrža IT firma, najbrži proizvođač pića, najbrži proizvođač hrane, najbrži medijski tim, najbrži MLADI LAVOVI, najmotiviraniji tim i najbolji navijački tim. Od ove godine svi trkači sudionici poslovne utrke B2Run sudjeluju i u velikom trkačkom humanitarnom izazovu – u onom gradu u kojem Garmin kao službeni Timekeeper HT B2Run utrke zabilježi najbrže prolazno vrijeme trkača Hrvatski Telekom će pokrenuti program digitalnog opismenjavanja lokalnog stanovništva kroz besplatne edukativne radionice u gradskim knjižnicama, kazao je Bojan Mušćet, koordinator trkačkih aktivnosti u Hrvatskom Telekomu i ambasador utrka HT B2 Run.

Upravo je HT prvi unutar Deutsch Telekom grupe potencirao aktivaciju zaposlenika na trkačkim natjecanjima, a Mušćet ističe kako ih je već prva utrka na zagrebačkom Maksimiru 2015. godine ugodno iznenadila brojem sudionika kojih se, umjesto očekivanih 300, okupilo više od tisuću.

Hrvatski Telekom i inače neprestano vodi brigu o zdravlju svojih zaposlenika, plaćajući im redovne sistematske preglede i omogućivši im da sudjeluju u u internom programu ‘Zdravko‘ s prigodnim edukacijama. Uz to, kompanija jedanput na godinu organizira sportske susrete zaposlenika te plaća startninu, sportske majice i druge rekvizite svakom zaposleniku koji se prijavi na bilo koju HT B2Run utrku. Ove godine prijavilo ih se oko 900.

- Postoje brojne tvrtke koje sve više ulažu u zdravlje zaposlenika. Kao i u sportu, obično skrb kreće od ulaganja u bolje tjelesno stanje. No, kako su mentalno i tjelesno zdravlje neodvojive kategorije, brzo dođemo do toga da mentalni trening postaje okosnica svega. Naši programi razvoja zaposlenika implementirani su u brojne hrvatske tvrtke, velike i male, zbog čega moramo zaključiti da se velike promjene događaju u svijesti voditelja takvih organizacija. Zaposlenici koji imaju priliku ispunjavati vlastite vrijednosti kroz rad doprinose najviše kolektivu, rijetko izostaju s posla ali, što je najvažnije, osjećaju sreću i zadovoljstvo kroz svoj rad. Naravno da takvih ulaganja može (i treba) biti više, no na dobrom smo putu, smatra Ana Čerenšek, profesorica psihologije i trenerica u Mentalnom treningu, organizaciji za psihološku pripremu sportaša.

Mentalni trening čini spoj tehnika i alata utemeljenih na znanosti i psihologiji. Pomoću mentalnog treninga brojni pojedinci postižu vrhunske rezultate u poslovnom i privatnom okruženju. Njihove metode rada pomažu osobi ostvariti izvrsnost, ali je i zadržati. Klijenti su im većinom sportaši i sportašice, no mentalni trening nije rezerviran samo za njih. Dapače, tu su i brojni poslovnjaci, vrhunski manageri, ali i srednjoškolci, studenti i djeca.

- Ponosni smo na naš jedinstven program mentalnog treninga za djecu - ukoliko uspijemo naše znanje prenijeti najmlađima, sigurni smo da ostavljamo dobar trag u društvu za bolje sutra, kazala nam je Ana Čerenšek kod koje smo provjerili i čini li nas trčanje stvarno kreativnijima i radno sposobnijima.

- Ne samo da postajemo kreativniji, već i spremniji nositi se sa stresovima kojima smo svakodnevno okruženi, unapređujemo vlastiti fokus, ostvarujemo bolju kontrolu emocija i učimo rušiti barijere koje su toliko suptilne da ih je teško primijetiti u svakodnevnom životu. Godinama surađujemo sa trkačima i sretni smo što možemo reći da je sve više ljudi koji se odlučuju mijenjati vlastiti život kroz tu predivnu ritmičnu aktivnost.

Među tvrtkama koje posvećuju puno pozornosti zdravlju svojih zaposlenika svakako je i GRAWE Hrvatska.

- GRAWE je još 2015. godine pokrenuo inicijativu PoKRENI s ciljem podizanja svijesti o nužnosti uvođenja zdravih navika radi poboljšanja kvalitete života i održavanja zdravlja. U tom smislu, fokus smo stavili na jednu od najjednostavnijih aktivnosti, a to je upravo trčanje. Trčati može gotovo svatko, bilo kada i bilo gdje, ne zahtijeva posebno znanje ili vještine, a ima izrazito pozitivne učinke poput smanjenja stresa, pojačanog lučenja hormona sreće, u prevenciji i rehabilitaciji kod određenih bolesti i stanja i slično. Upravo kroz PoKRENI je GRAWE imao priliku motivirati i podržati i svoje zaposlenike među kojima ima i zagriženih trkača koji su i ranije trčali, ali i jako puno novih trkača i trkača početnika koji su krenuli upravo zbog tog projekta i kojih je iz godine u godinu sve više. Stoga zaista ne čudi da svake godine raste i broj prijavljenih na B2Run, koja je izrazito popularna kod naših zaposlenika, prvenstveno jer podržava jačanje timskog duha i pripadnosti, a ujedno začini sve s malo zdravog nadmetanja među timovima iz različitih gradova., objasnila je Sanja Gržetić, voditeljica odjela za korporativne komunikacije i marketing u GRAWE Hrvatska.

Trend ‘zdravlja na poslu‘ prate pružajući svojim zaposlenicima razne korisne informacije, potičući ih na usvajanje zdravih navika i podsjećajući na korisne zdravstvene preglede. Također, omogućavaju im i besplatan pristup profesionalnim trenerskim alatima kao u slučaju kada je naš poznati triatlonac Dejan Patrčević trenirao putem svoje platforme sve njihove zaposlenike koji su iskazali interes.

Ovo osiguravajuće društvo može se pohvaliti i vlastitom utrkom, točnije Noćnim maratonom koji se svake godine održava na zagrebačkom jezeru Bundek.

- GRAWE noćni maraton ove će se godine održati peti jubilarni put. Utrka je kruna našeg projekta PoKRENI jer se njome završava ciklus izazova za prikupljanje i poklanjanje kilometara koje GRAWE pretvori u novčanu donaciju, u neku dobrotvornu svrhu. Do sada smo kroz popularne aplikacije za praćenje sportskih aktivnosti prikupljali, odnosno trkači su poklanjali kilometre za Savez društava multiple skleroze Hrvatska, Udrugu Veliko srce malom srcu, Hrvatski savez dijabetičkih udruga, Udrugu KRIJESNICA, a ove godine za Udrugu amputiranih grada Zagreba za nabavku sportskih proteza za djecu s amputacijom ili oštećenjem donjih ekstremiteta, mišljenja je Gržetić.

Za kraj, nekoliko pitanja postavili smo i pobjednicima, odnosno Damiru Šiljegu koji je najbrže istrčao riječku ‘etapu‘ utrke, i Slađani Đuderiji koja je slavila na splitskom HT B2 Runu.

- Mi smo mali projektni ured za izradu elektrotehničkih projekata i stručni nadzor tijekom građenja, čiji su svi članovi tima rekreativni sportaši. Ovo nam je drugi put da sudjelujemo na poslovnoj utrci HT B2Run u Rijeci te smo ovogodišnjem izdanju pristupili ozbiljnije nego lani tako što smo povećali broj ekipnih treninga, rekao je Šiljeg i dodao da mu trčanje prije posla pomaže razbistriti misli i stres početka radnog dana svesti na najmanju moguću mjeru.

Slađana Đuderija iz splitskog Zubotehničkog laboratorija na splitskom B2 Runu također je sudjelovala dva puta, ove i prošle godine, a trčanjem se i inače rekreativno bavi.

- Na mene trčanje izuzetno dobro utječe. Smanjila sam svakodnevni stres, na život, posao i obaveze sam počela gledati jednostavnije pa sam, samim time, opuštenija na poslu i u životu te ujedno i učinkovitija i sposobnija, rekla je Đuderija.

26. travanj 2024 22:57