Hrvatska
StoryEditor

Više zadruga i samoupravljanja mogući su ekonomski plan ORaH-a?

10. Prosinac 2014.

Zadruge, imovinski maksimum i samoupravljanje istakli su se kao glavne ideje tribine OraH-a „Ekonomska demokracija – promjena ekonomske paradigme“.

 - Transformacija ekonomije trebala bi se odviti u tri grane. Privatna poduzeća, mikro i makro veličine  trebali bi se baviti obrtom, trgovinom na malo i proizvodnjom. Zadružna poduzeća  trgovinom , bankom i poljoprivredom, a javna poduzeća infrastrukturom, energetikom i prometom. Pri tome kolektivno upravljanje, kao u zadrugama je ključ - ukratko je objasnio svoj program Predrag Škrbac, voditelj podforuma za ekonomsku demokraciju.

Valja naglasiti kako je tijekom tribine više puta naglašeno kako je ovaj program nemoguće objasniti 45-minutnom prezentacijom pomoću powerpointa, te kako se radi o samo jednom segmentu politike ove stranke.

 - Ovaj program treba gledati kao vrijednosnu platformu, a ne samo kruto ekonomski. Program treba motivirati ljude u ovim teškim vremenima, pokazati da je promjena na bolje moguća. OraH je stranka koja se bavi budućnošću -i zjavio je predsjednik Središnjeg programskog foruma OraH-a, profesor Vladimir Lay.

Predsjednica Stranke Mirela Holy nije službeno prisustvovala raspravi, već se u nju uključila u djelu rezerviranom za pitanja i komentare.

 - O zadrugarstvu potrebno je educirati stanovništvo. Ne možemo samo tako uskočiti u to bez detaljno razrađene strategije. Dok se predmet koji se  bavi time ne predaje na fakultetima, on nema nikakve šanse uspješno zaživjeti - smatra Holy.

Osim zadrugarstva Škrbac je u svojoj prezentaciji prekomjernu akumulaciju bogatstva, investiranje u špekulacije umjesto u proizvodnju naveo kao glavne nedostatke globalnog kapitalizme, te dodao kako uz sve to u Hrvatskoj još postoji i kriminalna privatizacija, te klijentelizam.

 - Treba dovesti zakon o radničkom dioničarstvu, zakon o preispitivanju porijekla imovine, te onaj koji će regulirati imovinski maksimum. Taj maksimum je moguće znanstveno izračunati, kao što je to u svojoj knjizi objasnio Piketty - zaključio je Škrbac.

28. travanj 2024 03:59