Hrvatska
StoryEditor

Vlada donijela ‘Liderovu izmjenu’ Zakona o javnoj nabavi

27. Ožujak 2014.

Vlada je na današnjoj sjednici po hitnom postupku u Sabor poslala malu ali važnu promjenu u proceduri javne nabave. Riječ je o odredbi koja bi trebala spriječiti novi biznis profesionalnih žalitelja.

Upravo je Lider u seriji tekstova novinarke Željke Laslavić upozoravao na zakonsku odredbu koja je naprosto izazivala odvjetnike da ostvare veliku zaradu rušeći natječaje za javnu nabavu za koje uopće nisu bili zainteresirani. Naime, odvjetnici su uzimali proviziju na osnovu ukupne vrijednosti pojedinog natječaja koji bi rušili, često iz formalnih razloga.

Lider je otkrio taj biznis, i u više navrata upozoravao na neophodnost zakonskih promjena. Procjenjuje se da su obveznici javne nabave dosad su na račun odvjetnika u žalbenom biznisu isplatili više od dva milijuna kuna. Osim te materijalne štete, problem je bio i u kočenju javne nabave, jer se svaki srušeni natječaj morao ponavljati.

Današnjom promjenom Vlada ukida sustav odvjetničke žalbene provizije i naknadu troškova žalbenog postupka stavlja u nadležnost Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave. Sve obveznike javne nabave posebno će razveseliti odredba prema kojoj ‘u tim postupcima vrijednost predmeta nije procjenjiva’.

30. travanj 2024 19:54