Hrvatska
StoryEditor

Zemlja posustaje pod težinom svojih stanovnika

29. Lipanj 2014.

Ne uništi li Zemlju slučajni sudar s drugim planetima, nuklearne igre svjetskih moćnika, klimatska apokalipsa ili izvanzemaljci, možda će joj prevelika težina više od dvije milijarde stanovnika podariti sudbinu potonule Atlantide.

 Zemlja posustaje pod težinom svojih stanovnika, koji se posljednja tri desetljeća ubrzano debljaju, i oni u razvijenim državama i siromašni. Svijet se utapa u oblacima sala, a farmaceutska industrija zarađuje enorman novac na lijekovima za liječenje bolesti začetih u debljini i na pripravcima za mršavljenje, a nutricionisti svakodnevno smišljaju čudotvorne dijete. Ima i onih koje uopće nije briga za farmaceute, nutricioniste, a ni medije koji kao ideal ljepote i zdravlja prodaju stereotip anoreksične manekenke. Riječ je o najdebljim ljudima na svijetu – Tongancima - koji u Kraljevini Tongi, državici na 169 pacifičkih otoka, žive svoju debelu bajku - čak ih je 85 posto predebelo.

Debeli i predebeli Da je svijet u ‘debeloj krizi’, potvrđuju i rezultati međunarodne studije objavljeni u medicinskom časopisu Lancetu, utemeljeni na istraživanju u više od 180 zemalja. Pokazuju da je prošle godine u svijetu bilo 2,1 milijarda debelih, među kojima je čak 671 milijun predebelih. Studiju je izradio Institute for Health Metrics and Evaluation Sveučilišta u Washingtonu, a nije zaobišla ni Hrvatsku, u kojoj je 62,5 posto pučanstva debelo. Iako SAD tradicionalno slovi kao ‘zemlja debelih’, trenutačno je na prvome mjestu Kina, u kojoj ih ima čak tristo milijuna. Usporedi li se broj stanovnika jedne i druge države, ipak su deblji Amerikanci, čak ih je 160 milijuna. Slijedi Indija sa 150 milijuna debelih, u Brazilu ih je 74 milijuna, u Rusiji 69 milijuna... Na toj gomili proždrljivih nesretnika farmaceutska industrija zarađuje milijarde dolara: prodaje im klinički ispitan lijek za mršavljenje orlistat i mnoge bezreceptne lijekove ili razne pripravke, od kojih neki doista sadržavaju tvari koje pospješuju izgaranje masnoća, ali njihovo je djelovanje beznačajno.Na tržištu je također mnogo nedjelotvornih pripravaka koji imaju izvrsnu promidžbu i ulijevaju lažnu nadu milijunima debelih. I najpoznatiji američki televizijski promotor dijeta i pripravaka za mršavljenje dr. Mehmet Oz, pritisnut pritužbama potrošača, priznao je da katkad obmanjuje javnost promičući posve nedjelotvorna sredstva za mršavljenje. 

Tajne raspačavanja Iako doktor Oz nije jedini koji promiče ‘čudotvorne’ pripravke za smanjenje tjelesne težine, njega i njegovu televizijsku emisiju ‘Dr. Oz’ optužio je američki Senat za promidžbu lažnih pripravaka za mršavljenje. Doktor Oz se pred Odborom za zaštitu potrošača branio da ne namjerava promicati lažne proizvode, nego ‘ekskluzivnim najavama’ učiniti emisiju zanimljivijom te pomoći brojnim debelim Amerikancima. Među ostalim, dr. Oza optužuju za pripisivanje ‘čudotvorne moći’ ekstraktu zrna zelene kave, koji ‘može istopiti deset kilograma tjelesne težine u samo mjesec dana’. Nakon što je dr. Oz u svojoj emisiji govorio hvalospjeve tom ekstraktu, njegova prodaja znatno je porasla. Iako je to bilo još prije dvije godine, ‘zelena kava’ i danas je uočljiv oglas na gotovo svakoj internetskoj stranici koja na bilo koji način ima veze s debljnom, prehranom, dijetama i zdravljem općenito. Svu je odgovornost dr. Oz prebacio na nesavjesne preprodavatelje pripravaka za mršavljenje koji se u prodaji nedopušteno koriste citatima iz njegove emisije. Nije se dao zbuniti ni stajalištem znanstvenika koji osporavaju bilo kakav učinak na tjelesnu težinu pripravaka koje reklamira u emisiji, nego je izjavio da vjeruje u djelotvornost svakog proizvoda koji je publici predstavio te da ih daje i članovima svoje obitelji. Dr. Oz nije govorio o prikrivenome marketingu. Jer kolika god bila gledanost te televizijske emisije, ne isplati se proizvoditi je ako ne zarađuje na oglasima. Vjerojatno su ‘ekskluzivne’ najave djelovanja ‘čudotvornih’ pripravaka zapravo zlatna jaja zlatne koke iliti dr. Oza.

Prodaju lijekova za mršavljenje, odnosno raznih pripravaka, često sumnjive kvalitete i podrijetla, podiže i ako se uz njih poveže svjetski poznata osoba, posebno ako je iz holivudskog miljea. Nije važno ima li ona ikakve veze s tim preparatom, nego samo da se na neki način može uglaviti u priču. Tako su medijske priče o pretjeranoj mršavosti glumice Angeline Jolie došle kao savršene za reklamiranje dijete kojom je glumica navodno istopila četrnaest kilograma. Dijete su pak posebna priča, ima ih bezbroj, a top-lista ‘najbolje od najboljih’ često se mijenja. Kao slučajno otkriju ih i prakticiraju najpoznatiji likovi sa svjetske javne scene, a masa sljedbenika zagrize mamac. Autori tih dijeta prodaju knjige u milijunima primjeraka, sudjeluju u istraživanjima te na seminarima i kongresima o mršavljenju i debljini drže predavanja na sve strane i - zarađuju, a debeli ostaju debeli te se debljaju još više. Prihod industrije bezreceptnih lijekova i dijeta za mršavljenje stalno raste, kao i broj debelih u svijetu.Tajna mršavljenja u odluci je, volji, samodisciplini i dosljednosti, pomoćna sredstva samo su poticajni dekor, ali svi žele riješiti problem zamahom čarobnog štapića. Ponuda bezreceptnih lijekova za mršavljenje doista je impozantna: napitci, pilule, čajevi, kapi, tinkture, ima čak i čokolada koja topi masne naslage. Oni koji su je kušali tvrde da je izvrsna za ometanje protivnika - želite li ga u određeno vrijeme isključiti s važna događaja. Nakon konzumacije čokolade za mršavljenje treba ‘kućnu’ njegu koja će se većinom odigravati na zahodu.

Osamljeni lijek Ipak, neki pripravci, primjerice zeleni čaj, mogu pomoći u mršavljenju, ali ne sami po sebi, nego kao dio programa zdrave prehrane i tjelovježbe. Onaj tko jede više hrane nego što treba i ne troši suvišne kalorije neće smršavjeti ma što god od ‘čudotvornih’ pripravaka uzimao. Ima pripravaka koji pomažu istopiti višak masti, ali riječ je o lijeku, orlistatu, koji se dobiva na recept i osamljen je u odnosu na bezreceptne lijekove, odnosno dodatke prehrani. - Tablete za pomoć pri mršavljenju koje su odobrili hrvatsko Ministarstva zdravstva i Svjetska zdravstvene organizacija - WHO dobivaju se na liječnički recept i propisuju se samo u slučajevima prekomjerne tjelesne težine. Jedini takav lijek odobren u Hrvatskoj i u Europi jest orlistat i uzima se samo uz liječnički nadzor - kaže dr. sc. Vesna Gorički, specijalistica opće medicine i gerontologije iz zagrebačkog Centra za akupunkturu i homeopatiju.Dr. Gorički upozorava na to da većina pripravaka za mršavljenje dostupna na hrvatskom tržištu nisu lijekovi, nego registrirani dodaci prehrani, odnosno dijetetski proizvodi.- Važno je naglasiti da nisu zamjena za uravnoteženu prehranu. Uglavnom djeluju tako da povećavaju tjelesnu energijsku potrošnju, često su puni kofeina pa ubrzavaju metabolizam i potiču razgradnju masnih kiselina, izgaranje masnoća te smanjuju apetit. Ne mršavi se zbog samih tableta, za to su potrebni i tjelovježba te promjena prehrane - kaže dr. Gorički, savjetujući da bi prije odabira preparata bilo poželjno konzultirati se sa stručnom osobom - ljekarnikom ili diplomiranim nutricionistom jer preparati za mršavljenje nisu uvijek bezopasni. Neki od njih mogu uzrokovati nuspojave: vrtoglavicu, mučninu, bol u prsima, mišićima i trbuhu, proljev, čak i velika oštećenja jetara ili bubrega.Provedena su istraživanja i o djelotvornosti tvari iz nekih preparata za mršavljenje, poput katehina iz zelenog čaja i kofeina, koji u kombinaciji s alkaloidaima efedrina ubrzava potrošnju kalorija.

10. svibanj 2024 10:21