Biznis i politika
StoryEditor

Ministrima bruto plaće 2 tisuće kuna manje?

05. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Ministar financija Slavko Linić planira bruto osnovicu za obračun plaće državnih dužnosnika od 1. siječnja 2013. smanjiti od 5 do 7 posto, odnosno sa 4630 kuna na 4306 bruto, piše Jutarnji list.

Bude li osnovica smanjena za 7 posto, ministri će ostati bez oko 2 tisuće kuna bruto plaće, piše Jutarnji list, što znači da bi neto plaća premijera Zorana Milanovića sa 20.285 kuna pala na oko 19 tisuća kuna, a potpredsjednika Vlade Branka Grčića, koji sada ima najveću plaću u Vladi, sa 22 tisuće kuna na oko 20.500 kuna.

Bez nešto više od tisuću kuna plaće tako bi mogli ostati ministri, ali i njihovi zamjenici, pomoćnici te saborski zastupnici - ukupno 294 dužnosnika.I dok nekoliko ministara izričito tvrdi kako se o takvoj mogućnosti u Vladi nije čak niti konkretnije razgovaralo, neki su ministri, kako doznaje Jutarnji list, manje plaće od 1. siječnja već najavili svojim najbližim suradnicima i to kao gotovu stvar. Mjesečno se za plaće dužnosnika Vlade i Sabora izdvaja oko 7,3 milijuna kuna, smanjenjem bi se uštedilo pola milijuna kuna, odnosno 6 milijuna godišnje.

Podsjetimo, Lider je prije mjesec dana pisao kako bi, ukoliko bi se plaće dobivale prema rezultatima, državni službenici ostali bez 9 posto iznosa koje mjesečno primaju. Namjera bila je svesti vrijednost plaća javnog sektora na vrijednost plaća koje se isplaćuju u realnom sektoru. Neki od parametara koji je Lider uzeo u obzir su rast, odnosno pad BDP-a, industrijske proizvodnje, zaposlenosti, neuravnoteženosti bilance plaćanje, proračunskog deficita i prosječne plaće u realnom sektoru.

27. travanj 2024 04:49