Svijet
StoryEditor

Lorencin očekuje tri do četiri posto više gostiju nego lani

04. Ožujak 2015.

Prvog dana ITB Berlina, najvećeg turističkog sajma na svijetu, koji se od 3.do 6. ozujka održava u glavnom gradu Njemačke, ministar Darko Lorencin najavio je susrete s turoperatorima i zračnim prijevoznicima kako bi Hrvatska privukla čim više njemačkih gostiju u nadolazećoj pred i posezoni.

Prema najavama Lorencina hrvatski turizam u predsezoni trebao bi zabilježiti  tri do četiri posto više gostiju nego lani, iako neki hrvatski turoperatori tvrde da je buking slabiji nego lani. Nijemci su hrvatski najbrojniji gosti i svaka od 186 zemalja koje su prisutne na sajmu, bori se za svakog gosta iz te zemlje.
Lorencin je najavio i neke olakšice za strane autobusere koji su se žalili na previsoku stopu PDV-a od 25 posto te kompliciranu administraciju, zbog čega su najavljivali otkazivanje ruta prema Hrvatskoj.
- Do sada su autobuseri morali za registraciju ispunjavati brojnu fizičku dokumentaciju i imati zastupnike. Nekoliko mjeseci smo radili s Poreznom upravom i Ministarstvom financija na pojednostavljenju procedure  i uskoro će autobuseri svu dokumentaciju dostavljati i primati online i na stranim jezicima - najavio je Lorencin.
Porezna stopa neće se mijenjati. Ministar bi danas trebao održati kratko izlaganje i na investicijskom forumu, na kojem se nalaze najjača imena svjetskih hotelskih kompanija i brendova. Forum koji traje već nekoliko dana privukao je i predstavnike hrvatskih hotelskih tvrtki poput Maistre, Liburnia Riviere, Kempinskog, koji su očito u potrazi za novim partnerima, odnosno menadžment kompanijama.
Na ovogodišnjem ITB-u izlaže preko 10 tisuća izlagača u 26 hala, očekuje se preko 100 tisuća turističkih profesionalaca. Tijekom tri dana održavanja sajmom procirkulira oko milijun gostiju, a lani je na ITB-u ugovoreno poslova u vrijednosti 6,5 milijardi eura. Prema globalnim pokazateljima, Europa je lani zadržala vodeće mjesto po broju posjetitelja, s porastom od 4 posto, ali su Amerika i Azija rasle brze, po stopama od 7 i 5 posto. Grčka je nakon višegodišnjeg fijaska lani dostigla svoj rekord, 23 posto rasta i prvi put je probila broj od 20 milijuna posjetitelja. U 2015. očekuje se daljnji rast Grčke te Španjolske i Egipta, dok se smanjuje potražnja za Turskom.
26. travanj 2024 09:29