Svijet
StoryEditor

Potražnja za putovanjima u SAD pala zbog Trumpovih restrikcija

07. Ožujak 2017.

U ponedjeljak je agencija specijalizirana za putovanja ForwardKeys objavila kako je potražnja putovanjima u SAD za iduće mjesece je pala nakon pozitivnog početka godine, zbog nesigurnosti oko moguće nove odredbe o putovanjima koja vjerojatno odvraća posjetitelje.

ForwardKeys, koji analizira 16 milijuna rezervacija za letove dnevno putem globalnih rezervacijskih sustava, također je objavio kako su putovanja iz SAD-a na Bliski Istok, kao i obrnuto, posebno bila pogođena nakon što je  Trump u siječnju donio uredbu o zabrani ulaska u SAD građanima sedam većinski muslimanskih zemalja.

>>>Trump najavio jednu od najvećih modernizacija vojske u američkoj povijesti

-Vlada nesigurnost i retorika američkog predsjednika očito odvraća posjetitelje od SAD-a, izjavio je osnivač ForwardKeysa Oliver Jager.

Udredba o zabrani ulaska

Trump je u ponedjeljak potpisao izmijenjenu uredbu o zabrani ulaska u SAD koja se neće odnositi na iračke državljane, pošto mu je prvu verziju uredbe o imigrantima blokirao savezni sud. Ostalih šest većinski muslimanskih zemalja, Iran, Libija, Sirija, Somalija, Sudan i Jemen ostale su na popisu i njihovi državljani 90 dana neće moći ući u SAD.

Potražnja za putovanjima u SAD će biti i tema hotelske i putničke konferencije ovog tjedna u Berlinu.

Izvršni direktor hotelske grupacije Marriott International Arne Sorenson kazao je kako je prerano za donošenje zaključaka i kako trenutna događanja također mogu imati ulogu, posebno za putnike iz Europe.

-Izjave i postupci nove Trumpove administracije ne pomažu, no ne vidimo podatke koji pokazuju da su bili strašno štetni, izjavio je Sorenson Reutersu u Berlinu na marginama hotelske konferencije IHIF.

>>>Trump: Lažni mediji su neprijatelji američkog naroda!

Prošlomjesečni podaci ForwardKeysa pokazuju da, nakon što je u siječnju izrečena zabrana putovanja, međunarodni letovi u SAD pali su 6,5 posto u idućih osam dana.

Pad rezervacija unatoč oporavku

Po najnovijim podacima od ponedjeljka, iz ForwardKeysa su kazali kako su se rezervacije za SAD oporavile nakon što su sudovi zaustavili zabranu, no pale su već nakon devet dana, odnosno kada su 17. veljače objavljeni planovi o novoj zabrani.

Nova uredba o zabrani ulaska u SAD koju je jučer potpisao američki predsjednik na snagu bi trebala stupiti 16. ožujka. Ukupno, rezervacije za putovanja u SAD kroz iduća tri mjeseca pale su 0,4 posto u odnosu na prošlu godinu, dok su dan prije putne restrikcije izrečene od strane Trumpa bile 3,4 posto više.

27. travanj 2024 15:32