Kripto
StoryEditor

Tether će zamrznuti venezuelanske novčanike korištene za izbjegavanje sankcija SAD-a

25. Travanj 2024.
Tether USDT kriptovaluta

Tether je objavio da će svi novčanici povezani s pokušajima Venezuele da zaobiđe američke sankcije na izvoz nafte biti zamrznuti. 

Odluka je uslijedila nakon nedavnih izvješća koja ukazuju na povećanu upotrebu Tetherovog USDT-a od strane venezuelanske državne naftne tvrtke PDVSA kako bi izbjegla sankcije koje je nametnuo SAD. 

Venezuelanska PDVSA okreće se Tetheru usred sankcija 

Prema izvješću Reutersa, državna naftna kompanija Venezuele, PDVSA, prešla je na korištenje Tetherovog USDT-a nakon što se suočila s ponovnim sankcijama na svoj izvoz nafte. 

Tether je zauzeo sličan stav u prosincu prošle godine, zamrzavajući 161 novčanik u skladu s američkim sankcijama. 

Glasnogovornik izdavatelja stablecoina naglasio je predanost tvrtke pridržavanju sankcija rekavši da Tether poštuje popis OFAC SDN i predan je radu na tome da se adrese sankcija ispravno zamrznu. 

PDVSA-ovo povećano korištenje plaćanja kriptovalutama dio je šire strategije za ublažavanje posljedica američkih sankcija koje su ponovno uvedene zbog neuspjeha Venezuele da provede izborne reforme. 

Korištenjem kriptovaluta kao što je USDT, PDVSA može provoditi transakcije uz smanjenje rizika od zapljene imovine od strane američkih vlasti. Reuters napominje da PDVSA koristi posrednike kako bi sakrio trag i izbjegao praćenje u USDT transakcijama. 

Međutim, nedavni skandal s PDVSA zakomplicirao je stvari jer je istraga otkrila oko 21 milijardu dolara neobjašnjivih potraživanja od izvoza nafte. Ovaj skandal djelomično je povezan s prethodnim transakcijama koje uključuju druge kriptovalute, što dodatno komplicira situaciju. 

Plaćanje unaprijed USDT-om za naftne poslove 

Godine 2024. PDVSA je restrukturirao svoje spot ugovore o nafti kako bi zahtijevao plaćanje unaprijed za polovicu vrijednosti svakog tereta u USDT-u. To zahtijeva da novi kupci zainteresirani za kupnju venezuelanske nafte posjeduju digitalni novčanik putem kojeg obavljaju transakcije kriptovalutama. 

Nadalje, američka vlada je uvjetno dopustila nastavak poslovanja s PDVSA. Ova je odluka uslijedila u listopadu kada je Washington izdao šestomjesečnu licencu, dopuštajući trgovačkim kućama i bivšim kupcima PDVSA da nastave poslovanje s Venezuelom. Međutim, zbog zahtjeva za digitalnim transakcijama, mnogi od tih subjekata morali su se osloniti na posrednike kako bi provodili transakcije. 

Venezuelanski pothvat u kriptovalutama datira iz 2018., kada je uvela petro token kako bi ublažila ekonomske turbulencije izazvane sankcijama SAD-a. Međutim, loše usvajanje dovelo je do njegovog odlaganja početkom ove godine. 

U međuvremenu, OFAC je nedavno intenzivirao svoj nadzor nad industrijom kriptovaluta. U prosincu je OFAC nametnuo novčane kazne kripto mjenjačnici CoinList u iznosu od 1,2 milijuna dolara zbog omogućavanja ruskim korisnicima u izbjegavanju sankcija. Prije toga, agencija je sankcionirala kripto mikser koji su navodno koristili hakeri u Sjevernoj Koreji. 

25. travanj 2024 12:03