Kripto
StoryEditor

Venezuela koristi stablecoine kao odgovor na ponovno uvođenje američkih naftnih sankcija

24. Travanj 2024.
Venezuela 

Venezuelanska državna naftna i plinska tvrtka PDVSA navodno planira ubrzati svoju upotrebu kriptovaluta, posebice USDT-a, najvećeg stablecoina po tržišnoj kapitalizaciji, kako bi zaobišla američke sankcije. 

Venezuelanska naftna kompanija postupno je počela integrirati USDT za prodaju nafte 2023. godine, a navodno ima novu politiku koja obvezuje nove kupce da posjeduju digitalni novčanik s kriptovalutom. 

Venezuela se okreće USDT-u za izvoz nafte 

Prema Reutersu, namjera PDVSA da ubrza korištenje USDT-a za izvoz sirove nafte i goriva dolazi nakon što je SAD odbio obnoviti opću licencu kojom su privremeno ukinute sankcije u sektoru nafte i plina Venezuele, a izvješće se poziva na ljude upoznate s tim pitanjem. 

Opća dozvola izdana je u listopadu nakon obećanja predsjednika Nicolása Madura da će omogućiti slobodne i poštene izbore 2024. S licencom koja dopušta prodaju, izvoz nafte Venezuele dosegnuo je 900.000 barela dnevno u ožujku, bilježeći najveći izvoz u četiri godine godine. 

Međutim, čini se da vlada pod vodstvom Madura nije ispunila svoje obveze, zbog čega SAD nije obnovio licencu i ponovno uveo sankcije zemlji. 

Zbog izostanka obnove, kupci i pružatelji usluga PDVSA-e imaju rok do 31. svibnja za ukidanje transakcija, što bi Venezueli moglo sve više otežati izvoz nafte, navodi se u izvješću Reutersa. 

Ponovno uvedenim sankcijama za naftu i plin, venezuelanska PDVSA želi potaknuti korištenje USDT-a, koji je počela prihvaćati za transakcije prošle godine, kako bi smanjila rizik od zamrzavanja dobiti na stranim bankovnim računima kao rezultat sankcija. 

U prvom tromjesečju 2024. venezuelanska naftna kompanija premjestila je nezamjenske spot ugovore o nafti na novi ugovorni model koji zahtijeva da se vrijednost polovice svakog tereta unaprijed plati u USDT-u. 

PDVSA također navodno obvezuje nove klijente da imaju digitalni novčanik koji drži kriptovalute, zahtjev koji se proširio na stare ugovore koji nisu specificirali korištenje USDT-a. 

Kripto priskače u pomoć u Venezueli 

U međuvremenu, korištenje kriptovaluta za transakcije nafte i plina je neobično, s obzirom na to da je američki dolar dominantna i preferirana valuta koja se koristi na globalnom tržištu. 

Prema trgovcu koji je razgovarao s Reutersom, jedini način da se osigura korištenje USDT-a je putem posrednika, jer kripto transakcije u naftnom sektoru ne prolaze nijedan odjel za usklađenost trgovine. 

Međutim, oslanjanje na posrednike za takve transakcije, iako pomaže PDVSA-i da zaobiđe sankcije, smanjit će prihode od nafte za tvrtku. 

Ovo nije prvi put da se Venezuela okreće kriptu kako bi zaobišla američke sankcije. Godine 2018. vlada je predstavila državnu kriptovalutu poduprtu naftom pod nazivom Petro. 

Ali Petro nije uživao široko prihvaćanje i suočio se sa sve većim kritikama unutar i izvan Venezuele. Gotovo šest godina nakon pokretanja projekta pojavila su se izvješća da je vlada Venezuele odlučila ukinuti kriptovalutu Petro u siječnju 2024. 

24. travanj 2024 13:15