Kripto
StoryEditor

Na bitcoinu izvršen četvrti halving, cijena relativno stabilna

22. Travanj 2024.

Najstariji i najveći blockchain dosegao je svoj 840.000-ti blok nedugo nakon ponoći po UTC vremenskoj zoni 20. travnja, aktivirajući najnoviji halving bitcoina. Unatoč samom uzbuđenju oko događaja, cijena bitcoina ostala je relativno stabilna.

Cijena bitcoina bila je 63.976 dolara kada je ključni blok izrudaren, prema podacima CoinGecka, što je bio rast od jedan posto u prethodna 24 sata. Pola sata kasnije, ostao je nepromijenjen na 63.873 dolara. 

Konačni cjenovni učinak dugo planiranog i pomno praćenog događaja slijedi niz volatilnosti nekoliko dana, uključujući strmoglavi pad cijene bitcoina na 59.573 dolara dan prije halvinga, nakon čega je uslijedio pristojan oporavak iznad 65.000 dolara satima kasnije.

Prije halvinga iz JP Morgana iznjeli su mišljenje kako ne očekuju povećanje cijene bitcoina nakon halvinga jer je događaj već uračunat u cijenu. 

Prekretnica, koja prepolovljuje nagrade koje se daju bitcoin rudarima za generiranje svakog novog bloka, izravno utječe na rudarske tvrtke, rudarske bazene i nezavisne rudare. Ali kripto promatrači također su fokusirani na potencijalni utjecaj koji će događaj imati na cijenu bitcoina.

Bitcoin je prošlog mjeseca postavio novu najvišu vrijednost, prešavši 73.000 dolara, za koji neki kažu da je pokazao neuobičajenu snagu, iako neuobičajeno rano. No najveća kriptovaluta uskoro je izgubila rastući zamah i trend koji se pripisuje čimbenicima u rasponu od obeshrabrujućih ekonomskih pokazatelja SAD-a do geopolitičkih nemira na Bliskom istoku. 

Analitičari su raspravljali o tome je li najnoviji bull run već gotov, a ekolozi su pitali hoće li smanjena nagrada dovesti do manjeg rudarenja, a time i do boljih ekoloških uvjeta. 

Je li halving već uračunat u cijenu? Bi li vrijednost bitcoina nakon ovog trenutka pala, kao što obično jest, ali bi se na kraju vinula na nove visine? Možda, kažu komentatori tržišta. 

Manje od sat vremena nakon halvinga, kratkoročni i dugoročni utjecaj događaja na cijenu tek treba vidjeti. Za sada, dok se mainstream financijska tržišta suočavaju s korekcijom cijena, kripto zajednica je uglavnom puna nade. 

Utjecaj na bitcoin rudare vjerojatno će biti opipljiviji. Uostalom, početna nagrada za generiranje bloka bila je 50 bitcoina. Do ovog posljednjeg halvinga, bonus je bio 6,25 bitcoina. Za sljedeće četiri godine, odnosno 210.000 blokova, nagrada je 3,125 bitcoina.

27. travanj 2024 17:33