Svijet
StoryEditor

Slovenski ministar poljoprivrede: Prodaja Žita Podravci štetna za Sloveniju

21. Travanj 2015.

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je u utorak da smatra kako je prodaja ljubljanskog Žita hrvatskoj Podravci za Sloveniju štetna, priznajući istodobno da je njegova stranka Socijalnih demokrata (SD) u tom stajalištu u vladi ostala izolirana.

"To je gospodarski štetan potez", rekao je Židan na stranačkoj konferenciji za novinare u Ljubljani, na kojoj su Socijalni demokrati (SD), čiji je predsjednik, komentirali aktualna politička i društvena pitanja.

Reagirajući na današnje potpisivanje ugovora između konzorcija većinskih vlasnika Žita, među kojima su i državni fondovi koje je predvodio Slovenski državni holding (SDH), te Podravke, koja je ponudila najbolju cijenu od 33 milijuna eura za većinski paket, Židan je izrazio strahovanje da će Podravka izvršiti outsourcing proizvodnje iz Slovenije, u kojoj Žito zapošljava 1100 ljudi, te da će doći do negativnih posljedica za slovensko mlinsko-pekarsku industriju i proizvođače pšenice, kojima upravo Žito otkupljuje polovicu proizvodnje.

Židan je priznao da je njegova stranka, manjinski partner u koaliciji premijera Mire Cerara, predlagala da se privatizacija 25 tvrtki i banaka zaustavi te spriječi prodaja Žita Podravki, ali da je u tome bila neuspješna jer prijedlog nisu prihvatili ni premijerova stranka niti njegovi drugi koalicijski partneri, Demokratska stranka umirovljenika (DESUS).

Slovenski socijaldemokrati u sadašnjoj su vladi najsuzdržaniji prema privatizaciji državne imovine i prepuštanju slovenskih kompanija "u strane ruke". Židan, koji je bio ministar poljoprivrede u više zadnjih vlada, najviše se niz godina protivio i prodaji Mercatora hrvatskom Agrokoru. Najčešće se zalaže i za zaštitu poljoprivrednih proizvođača i ratara iz Prekmurja, regije iz koje i sam dolazi.

Pokušavajući otkloniti strahovanja da će Podravka drastično smanjiti broj zaposlenih u Žitu, predsjednik uprave Podravke Zvonimir Mršić u utorak je, na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, rekao da će se do daljnjega poštovati sklopljeni radni ugovori i da je želja Podravke uspješno poslovanje i razvoj Žita i njegovih brendova. Što se tiče "opasnosti" da slovensku pšenicu u proizvodnji pekarsko-konditorskih produkata iz asortimana Žita zamijeni hrvatska navodno jeftinija pšenica, on je istaknuo da je kvaliteta za Podravku važnija od cijene i da će Podravka o tome voditi računa.

Realizaciju danas potpisanog kupoprodajnog ugovora između dosadašnjih većinskih vlasnika Žita i Podravke mora potvrditi i državni regulator za zaštitu tržišnog natjecanja.

Slovenski mediji navode povodom današnjeg potpisivanja ugovora Žita i Podravke, što je u Sloveniji bila vijest dana, da je u pregovorima koje je vodio Slovenski državni holding za vlasnike postignuta odlična cijena, koja je znatno viša od one na Ljubljanskoj burzi.

04. svibanj 2024 01:08