Aktualno
StoryEditor

Daimler: Direktor Dieter Zetsche odlazi nakon 13 godina na čelu kompanije

26. Rujan 2018.

Njemački proizvođač luksuznih automobila Daimler najavio je u srijedu odlazak Dietera Zetschea s dužnosti izvršnog direktora u svibnju iduće godine, nakon 13 godina provedenih za kormilom kompanije, piše Financial Times.

>>>EU istražuje BMW, Daimler i VW grupu zbog udruživanja protiv konkurencije

Zetsche će "odstupiti s položaja u izvršnom odboru Daimler AG-a i sa čelne dužnosti u Mercedes-Benz Carsu, a odluka će stupiti na snagu nakon skupštine dioničara" 22. svibnja 2019. godine, objavili su iz grupe.

Šezdesetdevetogodišnji Zetche prepoznatljiva je figura njemačke automobilske industrije zahvaljujući između ostalog i slavnim brkovima. Dužnost izvršnog direktora Daimlera obavljao je od 2006. godine.

Nakon dvogodišnjeg razdoblja u kojem mu je zabranjeno obavljati čelne dužnosti u kompaniji, Zetsche će 2021. godine preuzeti dužnost predsjedatelja nadzornog odbora grupe.

Na dužnosti izvršnog direktora zamijenit će ga Olla Kallenius, švedski menadžer koji je došao u Daimler 1993. godine a od 2017. direktor je odjela za istraživanje i razvoj u Mercedes-Benz Carsu.

"Imenovanjem Ole Kalleniusa izabrali smo priznatog i uspješnog Daimlerovog direktora s bogatim međunarodnim iskustvom", navodi se u priopćenju.

Kalleniusu je samo 49 godina a dosada je radio u sjedištu Mercedesa u Stuttgartu i u britanskom i američkom ogranku.

>>>Daimler povlači 690 tisuća dizelaša zbog varanja s ispušnim plinovima

Smjena na čelu vremenski se podudarila s osjetljivim razdobljem za Daimler i njemačku automobilsku industriju s obzirom na negativne posljedice skandala s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova iz dizelskih automobila.

Europski proizvođači automobila moraju se također prilagoditi novim, postroženim propisima o emisiji ispušnih plinova a dodatni je problem prijetnja zabrane dizelaša u mnogim njemačkim gradovima.

Daimler je ove godine bio prisiljen opozvati oko 774 tisuće automobila kako bi demontirao uređaje koji su na regulatornim testovima prikrivali visoku razinu štetnih ispušnih plinova.

>>>Radnici Daimlera u Njemačkoj: Branit ćemo radna mjesta u slučaju carina

Dodatni je problem istraga koju je Europska komisija najavila prošlog tjedna protiv Daimlera, Volkswagena i BMW-a zbog sumnje da su narušili ravnopravnu tržšnu utakmicu, napominje AFP.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

29. travanj 2024 13:34