Aktualno
StoryEditor

Diplomski studiji na Sveučilištu Sjever: Nikad lakši povratak učenju

21. Veljača 2019.

Pod utjecajem novih tehnologija, četvrta industrijska revolucija mijenja lice svijeta koje poznajemo. Praktički svakodnevno neki pametni, najčešće mladi ljudi predstavljaju tehnološke novosti i izume koji mijenjaju ljudske živote, okoliš i uvriježene načina na koje smo prije radili stvari.

Na udaru promjena u gospodarskoj sferi jednako su se našli nekadašnji globalni divovi poput finske Nokije, kao i mali i srednji poduzetnici diljem svijeta. Ni u Hrvatskoj nije drugačije. U novoj ekonomiji, čije nastajanje upravo gledamo, preživjet će samo oni koji budu znali ostati ukorak s novim tehnološkim, društvenim i ekonomskim trendovima i koji će tome znati prilagoditi svoje poslovanje. Upravo zato, na Sveučilištu Sjever diplomski studiji prilagođeni su zahtjevima stalnog usavršavanja i cjeloživotnog učenja koje pred nas postavlja 21. stoljeće.

U svijetu koji se mijenja doslovno pred našim očima, jedino ulaganje u znanje može zajamčiti koliko-toliko sigurnu budućnost

– Na studiju Poslovne ekonomije svi naši studenti dobro su upoznati s pojmom Industrije 4.0. U stalnim gostujućim predavanjima dovodimo vodeće domaće stručnjake koji iz prve ruke prenose aktualna iskustva u realnom vremenu, praktički onako kako se događaju u njihovim tvrtkama, obrtima i organizacijama – reći će o prednostima studija pročelnik Odjela za ekonomiju Sveučilišta Sjever, izv. prof. dr. sc. Ante Rončević.

Na njegove se riječi nadovezuje i pročelnik studija Odnosa s javnostima doc. dr. sc. Darijo Čerepinko:

- Nove tehnologije zatvaraju tisuće radnih mjesta i mnoge tvrtke nestaju, ali se također, pogotovo u sferi komunikacija, stvaraju novi poslovi i zanimanja. Danas je komunikacija sve. Svi direktno komuniciraju jedni s drugima, komunikacijski posrednici izbačeni su iz igre i danas ne znati komunicirati znači ne samo trčati utrku s utezima na nogama, nego praktički izgubiti već na startu.

Školarina od nešto više od 7300 kn među najpristupačnijima je u Hrvatskoj, predavanja su, u pravilu, organizirana tri dana u tjednu, uključujući subotu, a Varaždin je dobro prometno povezan sa Zagrebom, ali i ostatkom zemlje. I ono najvažnije: prosjek godina studenata na oba studija kreće se oko 30!

– Vraćaju se – kaže profesor Rončević – jer od povratka u fakultetske klupe itekako imaju koristi i ne moraju se bojati budućih promjena.

30. travanj 2024 05:12