Aktualno
StoryEditor

Društveno odgovornim poslovanjem unaprjeđuje se i biznis i zajednica

21. Studeni 2017.
Piše:
Goran Jungvirth

U zagrebačkom hotelu Esplanada započela je deveta konferencija o društveno odgovornom poslovanju koja se bavi temom održivog razvoja i društveno odgovornog poslovanja, odnosno njihove primjene u gospodarstvu.

Prvog dana konferencije održala se svečana dodjela nagrada Indeks DOP-a u osam kategorija.

Indeks DOP-a za najveći napredak dobila je tvrtka Aquafil Cro, za društveno odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava – tvrtka IKEA, za društveno odgovorne odnose sa zajednicom – tvrtka Inkasator, za odgovorne politike i prakse u radnoj okolini – Cemex Hrvatska, za odgovorne politike i prakse u radnoj okolini – Heineken Hrvatska, za javna poduzeća – Odašiljači i veze, za mala poduzeća – Dvokut ECRO, za srednja poduzeća – Končar - Institut za elektrotehniku te za velika poduzeća – Vetropack Straža.

>>>Deveta konferencija o društveno odgovornom poslovanju

- Nismo dobili prvi put nagradu, nadam se ni zadnji put. Pokušavamo biti odgovorni i prema dobavljačima, prema kupcima, prema radnicima, prema zajednici. Danas kad smo svi okrenuti profitu, ja ovo doživljavam kao nagradu za sve – možemo biti uspješni i u financijskom kao i društveno-odgovornom smislu, izjavio je Tihomir Premužak, direktor Vetropack Straže zahvaljući se na nagradi kao.

„Nema više business as usual“

Konferenciju je prethodno otvorio Robert Mustač iz Hrvatskog poslovnog savjeta za održiv razvoj koji je upozorio na glavne probleme poslovne zajednice, poput korupcije i nelikvidnosti. No uputio je i na optimizam.

- Stvoreni su uvjeti da možemo konkurirati na europskom tržištu. Svima nam fali malo optimizma. Pokušat ćemo napraviti iskorak – da se više potičemo i da ima malo više pozitivne atmosfere. Mislim da idemo u dobrom smjeru, bilježimo dobre stope rasta i mislim da će se on nastaviti i u godinama koje slijede, izjavio je Mustač ističući kako su stare poslovne prakse – gdje je isključivo profit na prvom mjestu – stvar prošlosti.

>>>Svečano potpisana Povelja o raznolikosti Hrvatska

- Zaštita okoline i pozitivan društveni razvoj – i ova konferencija je mjesto gdje se prepoznaju ovakve inicijative. U iduća dva dana prikazat će se inovativna rješenja i uspješne prakse. DOP je sigurna investicija u poslovanje i budućnost. Ovdje ćemo pokazati kako integrirati DOP. Nadam se da ćemo se iduće godine naći u još većem broju i u još boljem gospodarskom okruženju, istaknuo je u uvodnom dijelu Mustač zaključujući da tko ne sudjeluje u globalnim trendovima i ne primjenjuje inovacije - zaostati će u poslovanju.

Radni dio konferencije

Drugog dana konferencije održat će se i svečano potpisivanje Povelje o raznolikosti (Diversity Charter), koju su do sada usvojila 34 poduzeća i organizacije.

Na konferenciji će se održati okrugli stolovi na teme: Integracija društveno odgovornog poslovanja i globalnih ciljeva održivog razvoja u javne politike RH, Alati za upravljanje nefinancijskim utjecajima – iskustva iz prakse i Politika raznolikosti.

Radni dio konferencije bit će organiziran u tri sekcije: Procjena utjecaja na okoliš, propisi zaštite okoliša i strateški pristup upravljanju okolišem; Razvoj politika održivosti i provedbe Globalnih ciljeva održivog razvoja i Strateški primjeri razvoja ljudskih potencijala, organizacijske klime i partnerstva s lokalnom zajednicom.

04. svibanj 2024 03:33