Aktualno
StoryEditor

Dvije nove Michelinove zvjezdice i 24 preporuke za hrvatske restorane

01. Ožujak 2018.

Šibenski restoran Pelegrini i dubrovački 360º, dobili su jednu Michelinovu zvjezdicu, dok je lista hrvatskih restorana s Michelinovom preporukom odnosno oznakom žlice i vilice obogaćena s 24 nova restorana, izvijestila je u četvrtak Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Ove su godine po prvi puta dodijeljene i Michelinove oznake Bib Gourmand, koju su dobila četiri restorana: Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) i Konoba Fetivi (Split). Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

Rezultat je to obilaska hrvatskih restorana profesionalnih Michelinovih inspektora, koji su tijekom 2017. godine obilazili restorane diljem zemlje, kaže se u priopćenju HTZ-a.

>>>Michelinove zvjezdice i preporuke bitne za poticaj razvoju gastronomije

Novi vodič za Hrvatsku je objavljen na stranicama Michelina, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane.

S ovogodišnjim odabirom, Hrvatska ukupno ima tri restorana s Michelinovom zvjezdicom te 55 restorana s Michelinovom preporukom.

Oznake Bib Gourmand

Ove su godine po prvi puta dodijeljene i Michelinove oznake Bib Gourmand, koju su dobila četiri restorana: Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) i Konoba Fetivi (Split). Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

>>>Metro je dodijelio zagrebačkim restoranima prestižne Michelinove tanjure

Također, ovim su izborom na Michelinovoj mapi, osim Istre, Dubrovnika i Zagreba, koji su upisani prošle godine, svoje mjesto našle i brojne druge destinacije poput Šibenika, Splita, Iloka, Korčule, Krapine, Lovrana, Osijeka, Varaždina, Velike Gorice, Zadra i drugih.

HTZ uvrštenje novih restorana u Michelinovu selekciju ocjenjuje snažnim poticajem za daljnje kontinuirano usavršavanje domaće gastronomske scene, ali i velikom globalnom promocijom Hrvatske kao vrhunske gourmet destinacije.

Hrvatska izvrsnost u gastronomiji

Podsjeća kako je od hrvatskih restorana, u društvo elitnih restorana s Michelinovom zvjezdicom, prvi ušao rovinjski restoran Monte, koji je 2017. godine dobio jednu Michelinovu zvjezdicu, koju je zadržao i za 2018. godinu.

>>>Najbolja talijanska kuhinja Il Riccio restorana predstavljena u Villi Dubrovnik

"Hrvatska se nalazi na gastronomskoj karti svijeta što svakako i zaslužujemo. Nove Michelinove zvjezdice i preporuka hrvatskim restoranima dokaz su da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete. Michelin je svjetski sinonim za izvrsnost u gastronomiji, a njegove oznake daju odlične promotivne potencijale koje će destinacije, u kojima se nalaze izabrani restorani koji su time ušli u ekskluzivni krug najboljih restorana svijeta, znati valorizirati", izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Najavio je da će HTZ i dalje provoditi brojne aktivnosti s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao atraktivne turističke destinacije bogate gastronomske ponude.

01. svibanj 2024 22:39