Aktualno
StoryEditor

E.ON emitirao dionice za svjež kapital nakon prošlogodišnjeg gubitka od 16 milijardi eura

18. Ožujak 2017.

Njemački energetski div E.ON prikupio je u četvrtak 1,35 milijardi eura svježeg kapitala prodajom 200 milijuna novih dionica institucionalnim ulagačima, s ciljem jačanja kapitalne osnovice i likvidnosti uoči velikog izdatka za financiranje napuštanja nuklearne energije u Njemačkoj.

E.ON mora do sredine godine uplatiti gotovo 10 milijardi eura u državni fond za skladištenje nuklearnog otpada a zalihe su mu stanjene.

Iz tvrtke su izvijestili da petinu iznosa namjeravaju prikupiti dokapitalizacijom, koja bi mogla uključivati prodaju dionica i izdavanje hibridnih obveznica.

Nove dionice izdane su u sklopu E.ON-ova odobrenog kapitala i prodane su institucionalnim ulagačima, a zajednički aranžeri izdanja bili su Bank of America Merrill Lynch i Citigroup.

"Imajući u vidu utjecaj uplate naknade u njemački fond za nuklearni sektor sredinom 2017. godine, svrha povećanja kapitala je jačanje kapitalne osnovice i likvidnosti E.ON-a", stoji u priopćenju kompanije sa sjedištem u Essenu.

Nove su dionice, ako je zaključivati po iznosu namaknutog kapitala, prodane po cijeni od oko 6,75 eura. Već danas ojačale su 1,7 posto, na 6,95 eura, pokazali su podaci s Frankfurtske burze.

"Mjere pribavljanja kapitala pomno su osmišljene i trgovci su imali dovoljno vremena za pozicioniranje. Dionice bi se trebale brzo oporaviti", kazao je trgovac na burzi u Frankfurtu.

Sredinom tjedna iz E.ON-a su izvijestili da su 2016. godinu završili s neto gubitkom od 16 milijardi eura, podsjeća Reuters.

06. svibanj 2024 02:20