Aktualno
StoryEditor

Fagerström: Duhanske proizvode trebalo bi oporezivati u skladu s njihovom štetnosti

30. Svibanj 2017.

Prva hrvatska konferencija o smanjenoj štetnosti „VAPE.HR - Budućnost e-cigareta i drugih proizvoda smanjene štetnosti“ okupila je predstavnike znanstvene zajednice, regulatornih tijela, stručnjake iz područja javnog zdravstva te brojne druge sudionike kako bi otvorila raspravu o proizvodima smanjene štetnosti, utjecaju i korištenju e-cigareta u državama EU, znanstvenim istraživanjima te trenutnoj regulativi u Hrvatskoj.

Uloga koju e-cigarete mogu igrati u okončanju ili proširenju epidemije pušenja postala je jedna od najžešćih borbi u povijesti javnoga zdravstva, pa je pitanje kako javno zdravstvo treba odgovoriti na eksponencijalni rast e-cigareta i dalje sporan te podjednako nastavlja dijeliti struku i javnost.

>>> Duhanska industrija danas povlači proizvode s aromom i pakiranja bez slikovnih upozorenja

Konferencija je ugostila i jednog od vodećih istraživača o nikotinu i prestanku pušenja, dr. Karla Fagerströma, dobitnika medalje Svjetske zdravstvene organizacije za izvanredan rad u kontroli duhana. „Vrijeme je da motiviramo pušače da se prebace sa cigareta na proizvode smanjene štetnosti koji su nam sada na raspolaganju. Važno je da su pritom o njima adekvatno informirani, kako bi bili motivirani da naprave tu promjenu. U svemu tome važno je i da su proizvodi oporezivani u skladu s njihovom štetnošću – odnosno, oni proizvodi koji su manje štetni da trpe manje porezno opterećenje“, izjavio je dr. Fagerström.

Uz pregled novih dokaza o sigurnosti e-cigareta, kako za korisnike tako i za okolinu, raspravljalo se o temama širega raspona, poput korištenja na javnim mjestima, oglašavanja, dokaza o gatewayu za djecu i nepušače i drugo. Također, predstavljene su najnovije spoznaje koje ovisnost o nikotinu dovode u pitanje.

>>> Povjerenik EK Andruikaitis pohvalio hrvatsku nacionalnu kuhinju, ali nas i pokudio zbog prevelikog broja pušača

„Ideja ove konferencije jest potaknuti dijalog znanstvene zajednice, stručnjaka javnog zdravstva, predstavnika regulatornih tijela te drugih dionika o proizvodima smanjene štetnosti. Mišljenja smo da je izjednačavanjem e-cigareta s duhanskim proizvodima donesena ishitrena odluka jer brojna istraživanja pokazuju kako su e-cigarete i do 95 posto manje štetne od konvencionalnih cigareta. Trenutna regulativa ne daje im šansu, ponajprije kroz nepravedno izjednačavanje s cigaretom, a potom i kroz neadekvatnu mogućnost informiranja odraslih pušača za koje je veća vjerojatnost da će radi nedostupnosti informacija nastaviti pušiti cigarete“, izjavio je Filip Tokić, predsjednik udruge korisnika osobnih isparivača CROHM.

Svoja izlaganja su održali doc. dr. sc. Ognjen Brborović (Troškovi liječenja karcinoma pluća), mr.sc. Alma Rožman (Utjecaj e-cigareta na dišni sustav), doc.dr.sc. Tea Vukušić Rukavina (Prevencija pušenja u RH – pogled 20 godina unazad), dr.sc. Irena Rojnić Palavra (E-cigarete: od javnozdravstvenog do kliničkog konteksta), Dorja Vočanec, dr. med. (Stvaranje policy dokumenta i harm reduction pristup) te Filip Tokić  (Demistifikacija e-cigareta s osvrtom na regulaciju).

29. travanj 2024 14:20