Aktualno
StoryEditor

Havaji zakonom prepoznali pravo na temeljni dohodak

01. Srpanj 2017.

Havaji su postali prva država koja se zakonom obvezala na implementaciju univerzalnog temeljnog dohotka, sve raširenije prihvaćenog kao modalitet za zaustavljanje neizbježnog vala nezaposlenosti koja će se dogoditi zbog tehnološkog napretka i automatizacije. Zakon ne podrazumijeva neposrednu primjenu, ali je veliki korak u vrlo pozitivnom smjeru, piše World Economic Forum.

Zanimljivo, zakon su jednoglasno podržali svi zastupnici u oba doma parlamenta, iako treba naglasiti da u njima veliku većinu ima Demokratska stranka, dok su Republikanci u manjini.

>>>Finska: Bezuvjetni dohodak smanjio stres i potaknuo zapošljavanje

Zakon se sastoji od dvije odredbe, prva daje pravo na bezuvjetni osobni dohodak svakoj obitelji koja živi na Havajima, a druga traži osnivanje vladinih ureda za analizu ekonomije i osiguravanja osnovnog dohotka svakoj obitelji.

>>>Kanadski ministar: Bezuvjetni temeljni dohodak ljudima nudi šansu za poduzetništvo

Zakon ne diskriminira i odnosi se na svakog građanina, a bezuvjetan je zato što ne ovisi o financijskom statusu. Takva odredba je naišla na neke kritike, zbog toga što bi i bogatiji imali pravo na takav prihod, a ne samo siromašni.

>>>‘Prekarna’ Škotska razmatra bezuvjetni dohodak

Iako su Havaji prva država s takvim zakonom u SAD-u, nije jedina u svijetu, pa tako Finska i Njemačka imaju slične zakone. Sada je tek pitanje vremena kada će ostale države slijediti primjer Havaja.

02. svibanj 2024 07:01