Aktualno
StoryEditor

Inspire: U prodaju ide cijeli portfelj Nexusova fonda FGS I

04. Ožujak 2018.

Dok je fokus Vlade i javnosti ovih dana bio na Agrokoru, paralelno se završavala vrlo brzo odrađena priča o preuzimanju Nexusova  Fonda za gospodarsku suradnju (FGS I), koji je u petak preuzeo fond Inspire Investments. Zanimljivo je da su u FGS I najveći investitori HBOR s 50 posto i Konzum s 25 posto udjela.

Odluku depozitora (Splitske banke) o novom upravitelju trebalo je stoga potvrditi Ministarstvo gospodarstva (Martina Dalić) i izvanredni povjerenik Agrokora. Srećom, država je odlučila ne utjecati izravno na HBOR prilikom odlučivanja o novom upravitelju, a razvojna banka odlučila je ostati sa strane i vidjeti kako ostali investitori dišu te u konačnici zajednički donijeti odluku.

>>>Nexus, koji je dio istrage protiv Todorića, izgubio odobrenje za upravljanje fondovima

Novi vlasnik FGS I-ja planira dosadašnja ulaganja, među kojima su Dalekovod i Zagreb montaža, kapitalizirati najkasnije do kraja 2021.

Prema informacijama izvora bliskih novim upraviteljima, Inspire do kraja 2020. godine planira prodati cijeli portfelj fonda, a najveće ulaganje odnosi se na Dalekovod s udjelom od 60 posto. Cilj je da se do te godine, a najkasnije do kraja 2021., kapitaliziraju sva dosadašnja ulaganja tog fonda. Fond FGS I uložio je samostalno u Boat booker, Podatkovni centar Križ, Požgaj grupu, Zagreb montažu i Dalekovod, a u suradnji s Prosperusom i u Energiju Gradec.

Ukupna vrijednost ulaganja tog fonda je oko 330 milijuna kuna. Na čelu Inspirea kao dvije najistaknutije osobe su Matko Bolanča, bivši čelnik Plive, i Dinko Novoselec, bivši čelnik AZ obveznog mirovinskog fonda, koji, da bi prodali portfelj, već ove godine moraju početi tražiti strateške ili financijske partnere. Postoje i opcije puštanja dionica na tržište kapitala ili prodaja mirovinskim fondovima.

>>>Dalić podcrtala ‘nezdravi Nexus’, pozvala na istragu Todorića

Nexus je upravljao i fondom FGS II čije je upravljanje sada preuzeo fond Prosperus Invest. U tom fondu bilo je, prema posljednjim dostupnim informacijama, pet privatnih ulagača, a u fondu FGS I njih šest. Sveukupna vrijednost ulaganja obaju fondova bila je 430 milijuna kuna.

Sada je na redu Hanfa koja mora potvrditi donesene odluke, do 10. ožujka sve mora biti zaključeno i Inspire Investments mora i službeno postati novi upravitelj. Tada će se znati hoće li u Dalekovodu ostati ista upravljačka struktura na čelu s Alenom Premužakom koja vodi kompaniju rekordne dvije i pol godine (dosadašnji čelnici nisu uspjeli ostati na toj poziciji više od godinu dana).

Pišu: Tina Bašić i Željka Laslavić

28. travanj 2024 18:07