Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura

25. Travanj 2024.
Tvrtko Zlopašafoto Ratko Mavar

Nove poslove dobio je Dalekovod, no ovaj put daleko od Skandinavije – u Sloveniji i Albaniji, a njihova je vrijednost 27,5 milijuna eura. Tako je uz nedavno dobijene poslove u Norveškoj i Švedskoj Dalekovod nastavio jačati svoju poziciju i u regiji.

U Sloveniji je potpisan ugovorvrijedan 14,5 milijuna eura između kompanije Dalekovod Ljubljana (članica Dalekovod grupe) i Elesa, slovenskog operatera prijenosnog sustava o izgradnji dva dalekovoda po 110 kilovolta Hudo – Kočevje. Tamo već postoji stari dalekovod koji će se (kao dio cjelokupnog posla) srušiti i izgraditi novi dužine 31,2 kilometra te će se sastojati od 111 dvosistemskih dalekovodnih stupova. Početak radova je predviđen u lipnju ove godine, a završetak u siječnju 2026. Većina radova će se izvoditi u blizini postojećih vodova pod naponom, što zahtijeva precizno planiranje i koordinaciju kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje postojećeg sustava prijenosa energije.

U Albaniji je, pak u konzorciju s građevinskom tvrtkom 4A-M SHPK potpisan ugovor vrijedan 13 milijuna eura s OSHEE Grupom, operatorom distribucijskog sustava Albanije. Riječ je o izgradnji nove transformatorske stanice 110/20 kilovolta pripadajuće distribucijske mreže na području Kamzea (blizina Tirane) koji je doživio značajan urbanistički i ekonomski razvoj. Taj projekt će trajati dvije godine, financira ga Njemačka razvojna banka KfW, a modernizacijom elektroenergetske mreže albanska vlada želi dati dodatni poticaj za daljnji napredak tog područja. Iako to nije novost u poslovanju Dalekovoda, najavljeni konzorcij je dio novog poslovnog modela o kojem je u Lideru početkom godine govorio član Uprave Tvrtko Zlopaša, u skladu s dinamikom promjena na tržištu. ‘Do sada smo većinu projekata uglavnom realizirali vlastitim resursima, a manjim dijelom koristeći podizvođačke tvrtke, no s novim brojnim projektima koji se planiraju gotovo u isto vrijeme na različitim tržištima, planiramo uz sve svoje kapacitete dodatno angažirati jače kapacitete  kooperanata i podizvođača kako bi sve uredno odradili u dogovorenim rokovima i u zahtijevanoj kvaliteti‘, govorio je tada Zlopaša. Za najnovije poslove u Sloveniji i Albaniji je poručio: ‘Potpisivanje ovih ugovora predstavlja potvrdu naše strateške orijentacije prema kontinuiranom jačanju pozicije na svim tržištima – domaćem, susjednim i onim europskim. Dalekovod je već 75 godina siguran, pouzdan i visoko kvalificirani partner u razvoju kvalitetne elektroenergetske infrastrukture i zato smo posebno ponosni što ćemo i kroz ove projekte doprinijeti stabilnosti i sigurnosti elektroenergetske mreže u regiji.‘

Dalekovod je u Sloveniji i Albaniji prisutan duži niz godina. Prsten Nikola Tesla u Sloveniji sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio je povijesni projekt energetskog povezivanja zemalja, a u Albaniji je Dalekovod radio na izgradnji dalekovoda 400 kilovolta Podgorica – Tirana. Riječ je o projektu na najvišem naponskom nivou kojim su povezani elektroenergetski sistemi Albanije i Crne Gore te koji je značajno doprinio osiguranju stabilnosti i sigurnosti elektroenergetskih sustava cijele regije.

Inače, početkom ožujka Dalekovod je dobio posao u Švedskoj vrijedan 40 milijuna eura, potpisavši ugovor sa švedskom nacionalnom kompanijom za prijenos električne energije Svenska kraftnät za izgradnju novog 400 kilovoltnog dalekovoda na dionici Skogssäter - Kilanda u okolici Göteborga. Ukupna dužina te dionice je 43 kilometra. Realizacija projekta uključuje demontažu postojećeg i izgradnju novog voda i planirana je od svibnja 2024. do početka 2027. godine. Početkom studenog prošle godine pak potpisan je ugovor s norveškim investitorom Statnettom, kompanijom za prijenos električne energije, za posao izgradnje novog 420 kilovoltnog dalekovoda na dionici Skaidi - Hyggevatn u ukupnoj dužini 54 kilometra.

30. travanj 2024 17:11