Aktualno
StoryEditor

Investicija od 230 milijuna kuna u energetsku obnovu splitskog KBC-a donosi višemilijunske uštede

02. Lipanj 2017.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević obišao je u petak splitski Klinički bolnički centar (KBC) Firule gdje se obavljaju radovi na energetskoj obnovi zgrade, istaknuvši da će biti dovršeni u lipnju te kako će ušteda električne energije biti šest milijuna kuna godišnje, a ušteda potrošnje vode 700 tisuća kuna.

Vrijednost  investicije je 230 milijuna kuna od kojih se iz proračuna Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira sa 61 milijun kuna. Ministar Kuščević je podsjetio kako se radovi obavljaju na sustavima grijanja i hlađenja, kotlovnici, na javnoj i rasvjeti unutar objekta, te da je riječ o vrlo kvalitetnom projektu koji će donijeti milijunske uštede na godišnjoj razini.

>>>Lovro Kuščević: Pravi i pravični porez na nekretnine dolazi 2020.

"Mi očekujemo da će ušteda električne energije biti šest milijuna kuna godišnje, a ušteda potrošnje vode 700 tisuća kuna. Ugovor o radovima je sklopljen u ožujku 2016. godine. Očekivani završetak obnove je lipanj ove godine iako je bilo ugovoreno za rujan, što znači da smo tri mjeseca ranije završili radove", rekao je Kuščević.

Investicije od 1,7 milijardi kuna u 18 mjeseci

Podsjetio je da je Ministarstvo prije nekoliko dana zatvorilo poziv energetske obnove višestambenih zgrada i obrazovnih ustanova, te će se u okviru tog programa u idućih 18 mjeseci u Hrvatskoj investirati 1,7 milijardi kuna od kojih je 900 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

"Sa zadovoljstvom mogu reći kako će se u Splitsko-dalmatinskoj županiji u okviru odgojno-obrazovnih ustanova obnoviti tri dječja vrtića, četiri osnovne škole i jedna srednja škola, ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna od čega će Ministarstvo sufinancirati 7,6 milijuna kuna", kazao je Kuščević.

>>>Kuščević: Tri velika državna projekta mogu pokrenuti građevinarstvo

Najavio je da će se uz to, obnoviti i 34 višestambene zgrade ukupne vrijednosti 56 milijuna kuna, a Ministarstvo će sufinancirati sa 31 milijun kuna.

U nekoliko sljedećih mjeseci ministar Kuščević očekuje da se osim velikog gradilišta u KBC-u, Splitsko-dalmatinskoj županiji otvori još četrdesetak velikih radilišta Energetska obnova bolnice na Firulama smanjit će potrošnju energije za više od 50 posto, te emisiju ugljik dioksida.

Kompletna i cjelovita energetska obnova

U prvoj fazi su izvedeni građevinski radovi nakon čega je uslijedila toplinska izolacija fasade i krovova, te zamjena prozora. Tijekom radova na 80 tisuća metara četvornih zgrade u planu je bila rekonstrukcija praonice rublja, sustava grijanja i hlađenja zbog čega su s vanjskog dijela zgrade bolnice uklonjene sve vanjske jedinice klima uređaja.

>>>Povećane alokacije financijskih sredstava iz EU fondova za energetsku obnovu

Radovi su započeli u prosincu prošle godine, a obnova se vrši po Programu energetske obnove zgrada javnog sektora 2014.-2015., te se sufinancira iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

>>>Sedam milijuna kuna za 42 projekta u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Pomoćnik direktora APN- a Damir Vuletić je novinarima rekao kako su na zgradi bolnice napravili kompletnu ovojnicu, novu fasadu i prozore, toplinsku hidroizolaciju krovova, zamjenu kotlova u kotlovnici, kompletne toplovodne trase, zamijenjena je rasvjeta i ugrađivane dizalice topline, sunčevi kolektori.

"Odradili smo kompletnu i cjelovitu energetsku obnovu. Posebni uvjet pri energetskoj obnovi ove zgrade bilo je uklanjanje vanjskih jedinica s fasade zgrade što smo i napravili", kazao je Vuletić.

29. travanj 2024 07:05