Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Izbor nove uprave HEP-a - Frakcijske borbe za kontrolu najvećeg izvora gotovine

14. Rujan 2017.

Na stolu je popis s deset imena za šest pozicija u Upravi najveće tvrtke u državnom vlasništvu. Konačni izbor past će kad premijer Plenković pomiri apetite koalicijskih frakcija – onih u HDZ-u i onih u HNS-u – i donese odluku. Zasad se najveći izgledi za čelno mjesto daju Nikoli Rukavini. Više o političkom kadroviranju u HEP-u pročitajte u članku Manuele Tašler.

Međunarodni pritisci: Ekonomija je alat za guranje Hrvatske u željenom smjeru

Koliko je Hrvatska neovisna, suverena i samostalna, njezinim je građanima, ako su uopće još imali nekakve iluzije, postalo očito ove godine. Najprije je nagli sunovrat Agrokora otvorio prostor koškanju dviju velesila, u čemu je hrvatska vlada imala samo mogućnost birati između SAD-a i Rusije, a onda je i ishod arbitraže oko Piranskog zaljeva povukao za sobom žestoku slovensku ofenzivu i prve konkretne korake u obliku povlačenja potpore za hrvatsko članstvo u OECD-u, kao i jasno svrstavanje Bruxellesa i Berlina na slovensku stranu, pa se djetinjasti hrvatski san o prijateljskoj Njemačkoj tako napokon rasplinuo, piše Vanja Figenwald.

Državna potrošnja (2): Političare plaćamo najviše u EU, a njima ni to nije dovoljno

Ako je ikad i bilo ikakvih iluzija, Lider ih je u prošlom broju raspršio: Hrvatska ima najskuplju državu u cijeloj Europskoj uniji. Stoga i ne začuđuje što je kod nas najatraktivnije i najsigurnije zanimanje – političar – i da se upravo tim lukrativnim poslom kod nas profesionalno bavi čak 11 tisuća ljudi, otkriva Ksenija Puškarić.

Jurica Lovrinčević: Peveca neće biti na burzi dok ne riješimo sve kosture iz ormara

Nakon stečaja iz kojega se jedva izvukao i donekle stao na noge Pevec je postao meta raznih interesa. Vodila se velika borba među dioničarima i na kraju je pobijedila jedna struja. Jurica Lovrinčević, predsjednik uprave Peveca, nakon godinu dana mandata govori o kosturima iz ormara koje je zatekao, prijateljstvu s Pavom Vujnovcem iz PPD-a i poruci koju mu je netko poslao pretukavši člana Uprave Krešimira Bubala. Više pročitajte u intervjuu Tina Bašića.

Potraga za radnicima: Kandidati postavljaju sve luđe uvjete

Bio je to jedan od uobičajenih razgovora za posao u manjoj drvoprerađivačkoj tvrtki s očekivanim pitanjima s jedne i druge strane, ali onda se ispostavilo da je kandidat za posao trenutačno na bolovanju jer boluje od ‘terenskog rada‘. Kandidat je lakonski objasnio da mu se ne ide na teren, premda je trenutačno zaposlen u građevinskoj tvrtki u kojoj se plaćaju dnevnice i gdje je čak zadovoljan plaćom pa je odlučio potražiti novi posao koristeći se slobodnim vremenom na lažnom bolovanju. Jedna je to od brojnih anegdota koje se mogu čuti iz usta poduzetnika kada kukaju o tome kako je teško naći radnike i s čime se sve susreću na razgovorima na posao o čemu su pisali  Matilda Bačelić Aleksandar Tešić.

>>> U novom broju Lidera: 25 neobičnih zahtjeva i situacija s razgovora za posao

Ugradnja dizala: Hrvatska ne želi 320 milijuna eura od EU

Skupina umirovljenika osmislila je nacionalni projekt ugradnje dizala u stambene zgrade vrijedan više od 400 milijuna eura koji bi zaposlio proizvođače, projektante, ugraditelje i servisere, procjenjuje se, najmanje dvije tisuće ljudi. Iza projekta koji bi većinom financirala Europska unija stale su Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga za dizala, no zapelo je u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Detaljnije saznajte u tekstu Aleksandra Tešića.

Dan velikih planova: Poslovni lideri o svojim očekivanjima u 2018.

Poduzetnici ‘s terena‘ optimističniji su glede gospodarskih kretanja u idućoj godini od makroekonomista, HNB-a i globalnih institucija poput Europske komisije i Svjetske banke, koja je za 2018. i 2019. procijenila usporavanje rasta BDP-a na 2,5 i 2,6 posto. Što veliki hrvatski gospodarski subjekti očekuju od iduće godine uoči Dana velikih planova istražila je Željka Laslavić.

Thomas Mayer: Hrvatska treba uvesti euro tek kad za to bude spremno njezino gospodarstvo

U razgovoru s Tinom Bašićem bivši glavni ekonomist Deutsche Banka i jedan od najcjenjenijih europskih analitičara Thomas Mayer za Lider je objasnio prijetnje koje stižu u Europu, zašto se ne smije razmišljati previše optimistično te kako se pripremiti za novu krizu koja dolazi.

Pametni telefoni: Apple i Samsung u mrtvoj utrci, a Google priprema kupnju HTC-a

Tržište pametnih telefona nije na izdisaju, kako su neki tvrdili. Ove godine divovi su izišli s ‘teškim oružjem‘: Samsungov S8 i upravo predstavljen Appleov iPhone 8 i iPhone X čuda su tehnologije, a tržišnu su utakmicu dignuli na novu razinu. Apple i dalje riskira s vrlo visokom cijenom, ali pitanje je koliko može rastegnuti vjernost svojih fanova, analizira Vanja Figenwald.

Davor Grünwald: Pionir hrvatskog industrijskog dizajna

Iz prve ruke čuli smo vrlo uzbudljivu životnu i profesionalnu priču o ‘prvome jugoslavenskom akademski obrazovanom industrijskom dizajneru‘, koji danas ima 74 godine. Javnosti slabo poznat jer se bavio dizajnom strojeva, a ne proizvoda, imao je zanimljiv profesionalni put od Hrvatske do Kanade, piše Željka Laslavić.

Pročitajte još i kako loše odabrana nijansa može biti presudna za uspjeh brenda, kakvu rupu u zakonu su našli domišljati za izbjegavanje visokih davanja na darovanu nekretninu te zašto poslodavac kandidatu mora objasniti razloge nezapošljavanja. To su samo neke od zanimljivih tema koje vas čekaju u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

01. svibanj 2024 21:05