Korona i biznis
19. travanj 2018.

Pavić: Poticajnim mjerama aktivirali smo domaću radnu snagu, kvote za uvoz radnika slabo iskorištene

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u četvrtak je izvijestio o značajnom broju neiskorištenosti kvota za uvoz radne snage iz trećih država ističući kako to govori da su vladine mjere aktivne politike zapošljavanja omogućile poslodavcima da svoje potrebe dobrim dijelom namire od domaće radne snage.

Pavić je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima predstavio stanje iskorištenosti kvota za uvoz radne snage te naveo da je u sektoru graditeljstva, gdje su najveće potrebe, od 10.770 dozvola ostalo još 7200 mjesta, a da ih je u postupku 965, odnosno kvota je iskorištena "manje od trećinu".

>>>HGK: Uvoz građevinskih radnika ‘čuva radna mjesta’

U brodogradnji je od 1408 mjesta slobodno još njih 1168, a u postupku je 130. U turizmu je kvota, prvenstveno za uvoz pomoćnih radnika 4660, a slobodno je 3746 mjesta, dok ih je u postupku samo 1081.

- Vidljivo je je da smo mjerama aktivne politike zapošljavanja i proaktivnim pristupom Vlade - gdje smo za turističku sezonu anketirali tada 190 tisuća nezaposlenih, od kojih je 24 tisuće izrazilo želju za rad u sezoni - dobrim dijelom uspjeli namiriti potrebe koje se tiču sezone, istaknuo je ministar rada.

>>>Novi broj Lidera: Hrvatska zanimanja budućnosti

Na novinarsku primjedbu kako podaci malo začuđuju s obzirom na to da poslodavci na dnevnoj bazi prigovaraju da im nedostaje radne snage, Pavić odgovara kako očekuje da će, uz početak sezone, biti iskorištene kvote u sektoru turizma.

U pogledu ostalih kvota navodi da su bazeni iz kojih je tradicionalno radna snaga dolazila u Hrvatsku, a riječ je o susjednim državama, već iskorišteni.

Stoga je, ističe, boravio i u drugim zemljama, primjerice Ukrajini, kako bi se poslodavcima "pomoglo otvoriti kanale prema drugim tržištima rada", pa je tako i potpisan sporazum s ukrajinskim zavodom za zapošljavanje.

>>>Pavić potpisao memorandum o uvozu radne snage s ukrajinskim ministrom socijale

Iskorištenost kvota prati se na dnevnoj bazi te će se prilagođavati, kazao je na novinarsko pitanje hoće li temeljem ovih podataka iduće godine doći do njihovog smanjenja.

- Pratimo na dnevnoj razini iskorištenost kvota i sukladno tome ćemo ih prilagođavati, ali isto tako omogućiti poslodavcima da, ako ne nađu domaću radnu snagu, imaju mogućnost da ju potraže u trećim državama, kazao je te naglasio da je cilj Vlade i njezinih mjera prvenstveno aktivirati domaću radnu snagu.