Aktualno
StoryEditor

Poduprta potražnjom za kamionetima poskočila dobit Forda

27. Listopad 2017.

Američki automobilski div Ford izvijestio je da mu je dobit u trećem tromjesečju bila znatno viša nego u istom razdoblju prošle godine zbog niske poredbene osnovice i oporavka prodaje kamioneta u Sjevernoj Americi dok su i Kini i dalje suočeni s problemima.

Kompanija je u razdoblju od srpnja do rujna poslovala s dobiti od 1,6 milijardi dolara, što je čak 60 posto više no što su ostvarili u istom razdoblju prošle godine kada su na njihove rezultate utjecali troškovi opoziva.

Prihodi su im uvećani jedan posto, na 36,5 milijardi dolara.

>>>Deutsche Bank zaključio tromjesečje s gotovo 10 posto nižim prihodima

Prodaja je ostala stabilna budući da je snažna potražnja za kamionetima i sportskim terencima (SUV) neutralizirala slabiju prodaju automobila u SAD-u.

Značajan dio dobiti generirali su kamioneti F serije, koji su već desetljećima na prvom mjestu ljestvice najprodavanijih vozila u Sjevernoj Americi u toj kategoriji. U Fordu napominju da je prosječna cijena njihovih kamiona porasla za 2.800 dolara, na ukupno 45.400 dolara.

U rujnu su izvijestili da su u prvih devet mjeseci ove godine u Kini prodali oko 833 tisuće vozila, oko pet posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Usporedbe radi, General Motors i njegovi kineski partneri prodali su ih više od 2,7 milijuna ili oko jedan posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Iz Forda su ulagačima poručili da vide "ogromne šanse" za bolje rezultate azijsko-pacifičkog odjela, uključujući Kinu.

>>>Prihodi HT-a porasli više od 11 posto, neto dobit pala 2 posto

U kolovozu su objavili da istražuju mogućnost partnerstva s kineskom kompanijom Zotye, koja je fokusirana na električne automobile.

Fordov izvršni direktor Jim Hackett kazao je također da kompanija ulaže u autonomna vozila i da će iduće godine početi testirati neke modele u pojedinim američkim gradovima.

Dodao je i da razvijaju nova poslovna partnerstva s neimenovanim kompanijama kako bi se njihovo autonomno vozilo osim za usluge prijevoza naručene putem Interneta koristilo i u druge komercijalne svrhe.

27. travanj 2024 01:58