Aktualno
StoryEditor

Pripremaju se konkretne mjere za pomoć obiteljskim tvrtkama

17. Veljača 2017.

Konkretne mjere kojima je cilj olakšati poslovanje obiteljskih tvrtki najavio je Mario Antonić iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, otvarajući Liderovu konferenciju o poslovanju obiteljskih tvrtki i pritom zatražio pomoć okupljenih, ali i svih ostalih poduzetnika.

- Želimo vaše znanje i iskustvo pretočiti u zakonodavni okvir koji će svima biti od pomoći. Želimo čuti vaše probleme, što vas koči u poslovanju, vaše prijedloge kako to unaprijediti. Ne želimo stvarati birokraciju nego omogućiti ljudima da rade svoj posao najbolje što mogu – rekao je Antonić koji je i sam u politiku stigao iz obiteljske tvrtke i dodao da uz pripremu poticajnijeg zakonodavnog okvira Ministarstvo priprema i niz drugih mjera poput savjetodavnih usluga za lakše korištenje različitih oblika financiranja, najviše iz EU fondova te skeniranja stanja obiteljskih tvrtki u svrhu daljnjeg sustavnog praćenja i kreiranja potrebnih alata i konkretnih mjera.

>>>Otvorena 8. Liderova konferencija o poslovanju obiteljskih tvrtki

O problemima obiteljskih tvrtki prilikom izlaska na međunarodno tržište govorio je Natko Sertić iz Deloittea, kompanije koja im savjetodavnim uslugama pomogla u rješavanju tih problema.

- Hrvatska nije idealno mjesto za međunarodno poslovanje. To su shvatile IT i proizvođačke tvrtke kojima smo savjetovali da dio svog poslovanja prebace u inozemstvo i pomogli da to učine. Imali smo, recimo, slučaj brzorastuće tvrtke koja je trebala ostvariti suradnju s Googleom ali oni ne prepoznaju Hrvatsku kao državu s kojom žele surađivati, pa su sjedište prebacili u inozemstvo. U međunarodnom poslovanju je uobičajena praksa da su rastuće firme raštrkane u različitim državama, a naša je uloga da savjetujemo tvrtke koje žele poslovati tako koji bi dio poslovanja bilo najbolje preseliti u inozemstvo i kako nastaviti poslovati u međunarodnom okruženju – rekao je Sertić.

>>>Ono što je kod prodaje obiteljske tvrtke važno vlasniku, kupca uglavnom ne zanima

Iskustvo obiteljske firme na međunarodnom tržištu iznijela je Maja Buconjić Barišić, direktorica tvrtke Detmers Kontejner. Rekla je kako su potražili pomoć od Deloittea u vezi s poreznim savjetovanjem te kako im suradnja s njima otvara mogućnost da potraže potencijalnog partnera u državama u kojima Deloitte djeluje.

Piše: Aleksandar Tešić

26. travanj 2024 13:27