Aktualno
StoryEditor

Proprius: Jeličić Purko uspio svrgnuti i Upravu i upravitelja

10. Rujan 2017.

Zatvoreni alternativni investicijski fond Proprius dobit će novog upravitelja. Naime, već neko vrijeme traje nezadovoljstvo dioničara tog fonda, što je rezultiralo odlukom da se raskine ugovor s dosadašnjim društvom za upravljanje Global Investom te da se sklopi ugovor s novim društvom. Akciju raskida ugovora, koju je potvrdila Glavna skupština, pokrenuo je dioničar tvrtka Stanovi Jadran, koja je vlasnik 10,5 posto fonda.

>>>ECB priprema nove smjernice za izdavanje dozvola za rad financijskih kompanija

Riječ je o tvrtki koja je u vlasništvu Jadran kapitala, a čiji je najveći vlasnik Miroslav Jeličić Purko jedan od pionira fondovske industrije u Hrvatskoj.

- U iduća dva mjeseca sklopit će se ugovor s novim društvom za upravljanje, interes je iskazalo već nekoliko društava. No upravljanje Propriusom bit će drugačije od dosadašnjeg. Cilj je prvi put u fondovskoj povijesti Hrvatske imati fond s takozvanom unutrašnjom upravom, što i omogućuje zakonska regulativa. Jednostavno rečeno, fond će funkcionirati poput dioničkog društva, imat će upravu koju će izabrati nadzorni odbor, a koji će pak dobiti povjerenje dioničara fonda. Do sada je upravu fonda postavljalo društvo za upravljanje, što više neće biti slučaj – rekao nam je Jeličić Purko.

Iako je bilo izazovno, kaže Jeličić Purko, uspio je prikupiti 75 posto glasova i na taj je način svrgnuo dosadašnjeg upravitelja, ali i Upravu fonda.

04. svibanj 2024 05:28