Aktualno
StoryEditor

SAD nije ‘ekonomski policajac svijeta‘, EU će ignorirati američke sankcije Iranu

20. Svibanj 2018.

Nakon što je Europska komisija po nalogu Europskog vijeća predstavila paket mjera za zaštitu europskih kompanija koje posluju s Iranom od američkih sankcija, francuski ministar financija Bruno Le Maire najavio je i mogućnost kompenziranja kompanija od strane Europske unije.

Prema Reutersu, pravila iz 1996,. kada se Unija sukobila sa SAD-om oko poslovanja s Kubom, Libijom i Iranom, mogla bi poslužiti kao temelj za ovakvu pomoć europskim kompanijama ako budu predmet američkih sankcija zbog poslovanja s Iranom.

>>> Europske kompanije odustaju od projekata u Iranu nakon najavljenih sankcija

- Hoćemo li dopustiti SAD-u da bude ekonomski policajac svijeta? Odgovor je ne, bio je oštar Le Maire u razgovoru za C News televiziju i Europe 1 radio, prenosi Reuters.

Ove izjave i potez Komisije tako su otklonili svaku sumnju o namjerama Europske unije nakon što je SAD odlučio napustiti nuklearni sporazum s Iranom, ali i daljnje zaoštravanje odnosa sa SAD-om učinile vrlo izvjesnim.

>>> Juncker najavio aktivaciju zakona koji blokira sankcije  SAD-a Iranu

Komisija je, inače, u petak objavila paket mjera koji uključuje mogućnost članicama da uplaćuju novac za naftu izravno iranskoj središnjoj banci, kao i oživljavanje propisa iz 1996. koji zabranjuje europskim kompanijama poštivanje ‘sekundarnih‘ američkih sankcija (kažnjavanje onih koji posluju sa sankcioniranim državama iako nisu američki entiteti i ne potpadaju pod američku jurisdikciju). Ta će mjera spriječiti europske sudove u provođenju američkih sankcija i omogućiti europskim kompanijama traženje odštete za sankcije od onih koji su štetu uzrokovali, objasnili su iz Komisije.

Pored toga, bit će poduzete mjere za potporu malim i srednjim poduzećima, prvenstveno kroz kreditne linije Europske investicijske banke u eurima kako bi se izbjegle sankcije vezane uz dolar, javlja Financial Times.

>>> Francuski Total povlači se iz projekta u Iranu

Iako analitičari vjeruju kako mjere neće previše pomoći velikim kompanijama, male i srednje mogle bi profitirati najviše od ovakvog stanja stvari. Francuski energetski div Total odlučio je napustiti Iran, potez na koji će se vjerojatno odlučiti sve velike kompanije s globalnim ambicijama, ali će to ostaviti prostor manjima koje ne riskiraju toliko odmazdu SAD-a ili im poslovanje ne ovisi o toj zemlji uopće, i u čijem slučaju bi mjere Europske unije mogle biti znatno efikasnije.

27. travanj 2024 22:57