Aktualno
StoryEditor

Snimke Šarecovih imitacija političara i dalje na internetu

18. Kolovoz 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Vcuxl4O2R3k[/embed]

Marjan Šarec, koji je u petak uvjerljivo izabran za mandatara buduće vlade, 41-godišnjak je s diplomom glumačke akademije i pripadnik nove generacije slovenskih političara.

Rođen 2. prosinca 1977., biološke roditelje nikad nije upoznao jer je kao beba dan u udomiteljsku obitelj u mjesto Moravče.

Ondje je živio do treće godine kada ga je posvojio bračni par Šarec iz sela Šmarce kod Kamnika. Od njih je naslijedio kuću i manje imanje na kojemu i danas živi sa suprugom Barbarom, profesoricom slovenskog i talijanskom jezika te kćerkama Gabrijelom i Vivianom.

>>>Novi slovenski mandatar Šarec obećao dobre odnose sa susjedima

Iako ga je šira politička javnost upoznala tek prošle godine, kad je kao protukandidat Boruta Pahora tijesno izgubio predsjedničku utrku, Šarec je u svojoj općini Kamniku uspješni lokalni političar.

Osvojio je dva načelnička mandata i stekao političko iskustvo na lokalnoj razini, ali mu konkurenti osporavaju sposobnosti potrebne za nacionalnu politiku i međunarodno komuniciranje.

Još prije nego se počeo baviti politikom, Šarec se u Sloveniji proslavio kao glumac-komičar, posebno svojim imitacijama poznatih osoba. Nakon što je završio srednju strukovnu školu i na nagovor prijatelja koje je imitacijama učitelja zabavljao u osnovnoj školi, prijavio se na ljubljansku akademiju za kazalište i film te se iz drugog pokušaja uspio upisati.

Šarec je ispitnu komisiju oduševio imitacijom tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i improvizacijom u kojoj je glumio žrtvu koje su oteli južnoamerički gerilci.

Kasnih devedesetih godina i početkom 2000-ih - kad su se s liberalizacijom i približavanjem EU-u i domaći političari mogli ismijavati na pozornici i televiziji - Šarec je kao stand-up komičar i imitator osvojio simpatije gledatelja.

Uspješno je imitirao gotovo sve domaće političare, od Janeza Drnovšeka i Janeza Janše do Antona Ropa i Karla Erjavca, s čime je prestao nakon prvog ulaska u "ozbiljnu" politiku. No, snimke njegovih nastupa na televiziji, radiju, vatrogasnim zabavama i drugim prigodama i danas imaju stotine tisuća pregleda u Sloveniji.

Nasuprot tome, oni koji privatno poznaju Šarca kažu da je kao osoba vrlo konzistentan, ozbiljan, radišan, ali i strog zbog čega je kao gradonačelnik navodno bio izložen i optužbama o mobingu svojih suradnika.

U svom je uvodnom parlamentarnom nastupu upozorio političke konkurente kako griješe najavama da će njegova vlada kratko trajati i biti vlada "rogova u vreći" jer tvrdi da sve ovisi o osobama koji vode i daju inicijativu, a ne o brojnosti koalicije i riječima "iza kojih ne stoje djela".

Kao prioritete programa buduće vlade, koja idućih tjedana treba biti predstavljena parlamentarnim odborima a sredinom rujna i potvrđena u parlamentu, naveo je sređivanje kritičnog stanja u javnom zdravstvu i javnoj upravi, prijateljsku politiku sa susjednim državama, uključujući Hrvatsku te nastojanje da u domaću politiku uvede više kulture u komunikaciji.

"Bit će nesuglasica i točaka o kojima ćemo morati razmisliti kako bi popravili našu bilateralnu i međunarodnu suradnju", rekla je Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu prilogom posjeta premijera Crne Gore Duška Markovića.

>>>Nije šala: Slovenska lijeva koalicija kandidirala bivšeg komičara Šareca za premijera

"Broj problema koji nas zabrinjavaju, od Ukrajine do Sirije prema pitanja suradnje, uključujući i gospodarsku suradnju tako je velik da treba o njemu voditi stalan dijalog", rekla je kancelarka i dodala da nikakav poseban rezultata ne treba očekivati od sastanka u subotu.

Njemačka i Francuska su pokrovitelji mirovnog procesa u Ukrajini koji je danas na mrtvoj točki. Kijev i Zapad optužuju Rusiju da vojno podržava separatiste ukrajinskog istoka, što ona niječe.

Berlin ima sporednu ulogu u koaliciji u Siriji protiv skupine Islamska država, ali ima bliske odnose s čimbenicima u regiji, poput Turske ili iračkih Kurda. Njemačka je prihvatila više stotina tisuća sirijskih migranata.

Merkel je u petak spomenula moguće održavanje summita o Siriji u Turskoj s Putinom i predsjednicima Francuske i Turske, Emmanuelom Macronom i Recepom Tayyipom Erdoganom.

Merkel je rekla da "sastanak mora biti dobro pripremljen, zato još nije određen datum".

Kancelarka je u petak razgovarala s Macronom i dvoje čelnika su potvrdili potrebu podržavanja inkluzivnog političkog procesa u Siriji radi postizanja trajnog mira u regiji.

Merkel i Putin bi se trebali sastati u 18 sati po lokalnom vremenu u subotu u dvorcu Meseberg, rezidenciji njemačke vlade, 70 km sjeverno od Berlina.

04. svibanj 2024 22:17