Aktualno
StoryEditor

Studij računarstva na TVZ-u: Najpoželjniji program ICT obrazovanja prepoznala i tvrtka mStart

22. Prosinac 2016.

Tehničko veleučilište u Zagrebu doživljava velik procvat – među studentima raste zanimanje za njegove programe, a među tvrtkama za njegove studente. Prema istraživanju Agencije za znanost i visoko obrazovanje, studij računarstva najpoželjniji je program ICT obrazovanja u Hrvatskoj. Na njega se u ljetnom upisnom roku prijavilo gotovo tri puta više kandidata nego što je slobodnih mjesta, točnije bilo je 229 prijavljenih za 80 mjesta. Tvrtke u potrazi za kvalitetnim programerima podupiru mnoge aktivnosti na TVZ-u. Ove godine potpisano je dvadesetak novih sporazuma o suradnji u stručnom obrazovanju i studentskoj zapošljivosti. IT tvrtke redovito se predstavljaju na mjesečnim tribinama koje organizira Centar za karijerno obrazovanje TVZ-a, održavaju stručna predavanja u sklopu raznih kolegija, nude programe stručne prakse, organiziraju i podupiru razna studentska natjecanja te surađuju sa studentima u pisanju stručnih, završnih ili diplomskih radova. Neke od njih su Altima, Combis, CROZ, Degordian, eVision, Five, GDI Gisdata, IN2, Infinum, ITSistemi, Megatrend, Microblink, Nanobit, Photomath, Proteron, SPAN, Styria medijski servisi, TIS, Trikoder, Undabot i Verso.

Nagrada i posao

Upravo smo promovirali 162 studenta na dodiplomskom i 116 na diplomskom studiju informatike i računarstva. Većina njih pronašla je posao još tijekom studija, istaknula je dekanica Slavica Ćosović Bajić.

Važna je i suradnja koju su ostvarili s tvrtkom mStart u kojoj su posao našli mnogi studenti TVZ-a. Na nedavno održanoj promociji i svečanoj sjednici Veleučilišta član Uprave za razvoj poslovanja tvrtke mStart Tomislav Jukić dodijelio je priznanje Denisu Gladu, Matku Horvatu i Ivanu Šoštarku, studentima TVZ-a koji su osvojili drugo mjesto na natječaju ‘Inovacijom do poslovne prilike‘ koju organizira ta tvrtka. – Rezultat natječaja pokazao je da izvrsno surađujemo  s Tehničkim veleučilištem u Zagrebu. Osim što su studenti TVZ-a osvojili drugo mjesto na natječaju, dva člana nagrađenog tima dobila su prvi posao u mStartu i tako postali vrijedni članovi naše tvrtke – rekao je Jukić. – Upravo smo promovirali 162 studenta na dodiplomskom i 116 na diplomskom studiju informatike i računarstva te smo tako za tržište osposobili nove ICT stručnjake iako je većina njih pronašla posao još tijekom studija – istaknula je dekanica Slavica Ćosović Bajić brzu zapošljivost studenata stručnih studija koje nudi TVZ.

Gotovo tri puta više studenata prijavilo se u ljetnom roku na studij računarstva na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu nego što je bilo slobodnih mjesta. Veleučilište surađuje s mnogim IT tvrtkama ‒ samo ove godine potpisano je dvadesetak novih sporazuma o suradnji u stručnom obrazovanju i studentskoj zapošljivosti.

Startup-eventi

Tvrtke novače studente na ljetnim školama, poput one tvrtke Ericsson Nikola Tesla, i raznim ‘hackatonima‘ koje organiziraju COMBIS, Droidcon, Infinum, Podravka i mnogi drugi. Studenti pak povećavaju svoju vidljivost sudjelovanjem na startup-eventima u Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva i startup-konferencijama poput Zagreb Connecta. Najveći odaziv ipak bilježi studentsko natjecanje u razvoju mobilnih aplikacija TVZ Mc2 koje organizira Studentski zbor TVZ-a. Ove godine na njemu je sudjelovalo 20 tvrtki partnera i 165 studenata.

26. travanj 2024 07:48