Aktualno
StoryEditor

Sve što ste potisnuli o muhama na hrani

25. Travanj 2017.

Iako ih većina ljudi smatra bezopasnim dosadnim pošastima, rijetko tko je svjestan da muhe mogu biti itekako opasne. Prosječna muha na sebi može nositi više od 200 različitih tipova štetnih bakterija isključivo zbog tvari na koje muhe vole slijetati, kao što su trula hrana i fekalije.

Dovoljan je samo kratki dodir muhe s hranom kako bi se bakterije prenijele, što znači da iako je muha boravila na hrani samo jednu sekundu prije nego što ste ju otjerali šteta je učinjena.

Zahvaljujući tisućama sitnih dlačica na rukama i nogama bakterije se vrlo brzo s muha prenose na hranu, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema upozoravaju stručnjaci.

- Dovoljno je da samo na sekundu dotaknu hranu svojim nogama ili dlačicama kako bi se bakterije prenijele na hranu, rekao je Ron Harrison, entomolog i direktor tehničke službe kompanije Orkin koja se bavi "kontrolom štetočina".

Dodao je da s obzirom na to da muhe mogu prenijeti teške zarazne bolesti poput kolere, dizenterije i tifusa najbolje je izbjegavati unos hrane koju s kojom su muhe bile u kontaktu.

>>>Ananas, đumbir i tamna čokolada u borbi protiv bolesti

Još jedna zastrašujuća činjenica jest da muhe gotovo svaki put povrate na hranu na koju slete. Insekti nisu u stanju žvakati stoga moraju povratiti probavne enzime na hranu kako bi ju rastopili i mogli pojesti.

https://www.youtube.com/watch?v=81Onwufj78g

Ostaje pitanje što napraviti s obzirom na to da je teško izbjeći svaki put da muha sleti na hranu. Najjednostavnija taktika je baciti dio koji je muha dotaknula, piše Independent.

06. svibanj 2024 22:45